Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aronii je potřeba zpracovat správným způsobem, pak si na ní pochutnáme
Zdroj: Eva Skoumalová

Aronii začínáme sklízet v srpnu, ale plody postupně sládnou a získávají ještě lepší chuť. Později však začínají ztrácet šťavnatost a pomalu sesychají. Vhodná doba sklizně se odvíjí od způsobu plánovaného využití, nicméně vždy je potřeba počítat s tím, že nás mohou předběhnout ptáci.

Aronie černá (černý jeřáb, temnoplodec) je pěknou dřevinou našich zahrad. Kromě toho, že působí od jara až do podzimu okrasně, přináší ještě bohatý užitek. Pěstuje se buď v keřové nebo stromkové formě, přičemž ani stromky nebývají příliš vysoké. Aronii se daří na slunečném stanovišti s výživnou půdou a dostatkem vláhy. Suché a zastíněné stanoviště se projeví nižší úrodou.

Co s plody aronie

Možná jste plody aronie ochutnali a připadali vám trpké, přesto je doporučujeme ke zpracování a využití. Při volbě vhodného postupu si na aronii pochutnáte a oceníte její cenné vlastnosti.

Báječné smoothie z aronie

Šťavnaté plody aronie se při běžném ochutnání zdají trpké, ale nebojte se je zmrazit a podle možnosti přidávat do smoothie. Vyzkoušejte následující postup. Připravte si hrst mražených kuliček aronie, 1 nakrájený banán, med (podle chuti), čtyři lžičky sójového mléka v prášku, 1 malý kelímek bílého jogurtu a trochu vody. Všechny suroviny společně rozmixujte tyčovým mixérem a nalijte do sklenice. Podávejte hned po rozmixování. 
Tip: Směs můžete podle chuti doplnit dalším ovocem např. ostružinami.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak jste si pochutnali.

Máte ještě další tipy na využití aronie? Napište nám o nich.

 

Komentáře (2)

Aronii zpracovávám na sirup za studena.
Na odšťavňovacím mlýnku pomlet( je to makačka na fyzičku) a přecedit přes plátno. Šťáva z mlýnku obsahuje hodně původní hmoty a je značně "drsná".
Dlít převařenou vodou s cukrem. Dělám to od oka. Poslední dávka šťávy byla 8l.Do toho 2kg cukru,polévkovou lžíci kys citronové a dva balíčky kys sorbové(jen pro jistotu,i když aronie je proti kvašení odolná).Přelít do sklenic a schovat do chladna a temna.V garáži mi vydrží až do jara.Ale spíš je dřív spotřebovaná.Na zimu super.Střídáme to se šťávou z rakytníku.

Chalmi: Dobrý den, děkujeme za komentář. Ano, také máme zkušenost, že se sirup připravený zastudena vůbec nekazí, vydržel nám i na další zimu. Připravuji bez kyseliny sorbové, jen s kyselinou citronovou, na povrch dávám malou lžičku alkoholu, který vytvoří tenkou vrstvičku. Zatím se ještě nikdy nic nezkazilo. :)

Další tipy a triky