Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malý lexikon hub: Co kdy roste a jak z nich chutně a jednoduše vařit?
Zdroj: Sergiu Nista, Unsplash.com

Existuje mnoho druhů jedlých hub, které se dají lahodně upravit. Většinu z nich ani neznáme. Pojďte si přečíst něco o houbách a podívat se kdy co roste.

Houby jsou super!

Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D. Tyto látky se však dají získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství obsahují houby i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangana jiné. Houby obsahují více minerálních látek než zelené rostliny.

Jedlé houby slouží člověku jako potravina s nízkou kalorickou hodnotou, nebo jako pochutina. Jídla z hub jsou nenapodobitelná a v české kuchyni mají asi největší zastoupení, možná že dokonce nejvíc z celého světa. Houby nikdy nejíme syrové! Upravujeme jen takové houby, které bezpečně známe. Nikdy ne houby staré, rozměklé nebo zapařené. Čerstvé houby sbíráme do košíků, nikdy je nenecháváme v sáčku nebo na hromadě. Houby ihned očistíme a rozprostřeme, aby se nezapařily. Hlavičky hub není potřeba loupat. Loupeme pouze klouzky, z jejichž slizem pokryté hlavičky bychom nečistoty neodstranili.

Kdy co roste

Leden:
penízovka sametonohá

Únor:
penízovka sametová, Jidášovo ucho

Březen:
penízovka sametová, Jidášovo ucho, kačenka česká

Duben:
smrž obecný, kačenka česká, smrž špičatý, destice chřapáčová, šťavnatka březnovka

Květen:
čirůvka májovka, závojnatka podtrnka, smrž obecný, sýrovec žlutooranžový, polnička ranná

Červen:
hřib dubový, hřib koloděj, hřib žlutomasý, holubinka namodralá, žampion jarní, liška bledá

Červenec:
všechny hřibovité houby, kozák březový, křemenáč osikový, holubinka nazelenalá, klouzek obecný, liška obecná

Srpen:
hřib hnědý, většina jedlých holubinek, bedla červenající, bedla vysoká, mochomůrka růžovka, mochomůrka šedivka, lišky

Září:
roste nejvíce jedlých druhů hub – hřibovité, klouzky, holubinky, čirůvky, lišky

Říjen:
čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, hřib hnědý, hřib sametový, klouzek obecný, václavka obecná

Listopad:
hlíva ústřičná, čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, Jidášovo ucho, václavka obecná, hřib hnědý

Prosinec:
hlíva ústřičná, Jidášovo ucho, penízovka sametová

Houbové recepty

Deštivé podzimní počasí houbám velmi přeje, takže pokud už máte nasbíráno, jistě hledáte isnpiraci, jak tuhle pochoutku z přírody zpracovat. Úplně nejjednodušší je klasická smaženice. Na pánev hodíme kus másla nebo špeku, na tom osmahneme cibulku, přihodíme předvařené houby podle chuti, orestujeme a ochutíme solí, pepřem, kmínem a případně bylinkami opět podle chuti. Přidáme rozšlehaná vejce a hotovo! Dobrota nejlépe chutná s čerstvým chlebem. 

Další možností je houbová omáčka. Těch existuje mnoho, hodí se k nim rýže i knedlík. Hříbková je dobrá s hovězím, lišková s vepřovým... Inspirujte se recepty našich čtenářů a vyberte si podle sebe:

Máte-li rádi kopr, na zahřátí i zasycení je výborná kulajda. Recept na ni najdete zde:

Houby si taky můžete naložit na kyselo. Nejlepší jsou na to malé mladé hřiby nebo křemenáče. Jak na to? Do kastrolu s širším dnem nalijeme 3,5 dl studené vody, přidáme 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření a 8 kuliček černého pepře. Nakonec přisypeme sůl. Vše promícháme a přivedeme k varu. Do vroucího nálevu přidáme na větší kusy nakrájené očištěné houby a promícháme. Znovu přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 5 minut. Poté přilijeme 165 ml kvasného osmiprocentního octa a přisypeme krystalový cukr. Opět přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme přesně 4 minuty. Hrnec odstavíme a pěnu na povrchu necháme spadnout. Několikrát promícháme. A poté už můžeme houbami plnit připravené skleničky. Neplníme až po okraj, necháme vždy 1 – 1,5 cm volný prostor pod víčkem. Po uzavření skleničky otřeme a zavaříme.

Recepty k tomuto článku

Komentáře (1)

Hanička mě předběhla, taky jsem chtěla o tomto psát:-D:-D:-D. Je pravda, že Češi jsou ve sběru a úpravě hub na 1. místě na světě. Já když byla v Anglii a sebrala jsem pár dubáků, tak mě přátelé měli za cvoka, že se snad chci otrávit :-D:-D:-D:-D, pak jen mlaskali a zírali. Takže jo, houby vždy a hlavně celý rok. :yes::yes::yes::yes::yes:

Související obsah

Banket

Banket

Banket je nejnáročnější a nejsložitější způsob občerstvení, ke kterému je třeba školený personál. Je to nejslavnostnější typ oslavy, při kterém je… Číst více

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Piknik

Piknik

Piknik je akce mimo dům, výlet do přírody, pozornost se musí věnovat přípravě - tzn. době trvání, výběru místa, zajištění stolového a sedacího… Číst více

Naposledy jste si prohlédli