

Houby na kyselo
Suroviny
- Nálev:
- 3,8 l vody
- 1,2 l octa (8%)
- 160 g soli
- 300 g cukru
- 50 tablet sacharinu
- Na houby:
- malé, tvrdé, čerstvé houby (pouze hlavičky)
- bobkový list
- hořčičné semínko
- nové koření
- pepř celý
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny promícháme, důkladně převaříme a necháme vychladnout. Nálev nemusíme zpracovat hned, můžeme ho nechat v uzavřené láhvi na pozdější využití.
Houby očistíme, umyjeme a nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny, podle velikosti. Nejmenší houby nekrájíme.
Nakrájené houby vložíme do vařící vody a necháme cca 1 minutu povařit. Přecedíme a propláchneme studenou vodou.
Houby naplníme do sklenic (velikosti jako od přesnídávek). Do každé sklenice přidáme kousek bobkového listu, 1 nové koření, 1 pepř a špetku hořčičného semínka.
Zalijeme nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme 20-25 minut při teplotě 80-85 ºC.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Houby na kyselo
-
Pokud houby povaříme a propláchneme, ta nejlepší chuť skončí v odpadu.
Stačí dobře očistit. Máme sice po zavaření ve sklenici méně, ovšem chuť houbová, ne jen kyselá. -
casino: Používáme, protože nám takto připravený nálev chutná. Zkoušela jsem nahradit cukrem a nebylo to ono. Okurky v jiném nálevu nám tolik nechutnají. Houby nebo zelenina v jiném nálevu jsou také dobré. Ale asi je to hlavně o zvyku. Je to náš starý rodinný recept a asi v tomto případě nejsme přístupní změnám
-
"Houby na kyselo"
A já, bláha, myslel že jde o majdu s houbami...
Nálev se sacharinem znám, ale nepoužívám. Patrně vám vadí, ale používáte ho. Proč? V čem je zelenina (okurky) lepší? -
Sudet: Ano, ano, u nás taky používáme sacharin jen do nálevu na okurky, houby nebo zeleninu (ačkoliv zeleninu už jsem nezavařovala, ani nepamatuju) . Recept je po babičce a zvlášť na ty okurky je výborný.
-
Ač nesnáším nezdravý pekelný sacharin, tak dávám i do okurek v kombinaci s cukrem, prostě je to nej
Recept super, mám podobný
-
Jana Remkova: Snad budou chutnat.
-
Zrovna se mne lidé na FB ptali, jestli nemám nějaký recept na houby na kyselo
. Já nepatřím letos mezi šťastlivce s plnými koši hub, tak jsem si na nic moc nevzpomněla a ejhle, je to tady
. Děkuji