Houby na kyselo

Kocmax Kuchařka: Kocmax

Zavařeniny 7 názorů

Suroviny

Nálev:
3,8 l vody
1,2 l octa (8%)
160 g soli
300 g cukru
50 tablet sacharinu
Na houby:
malé, tvrdé, čerstvé houby (pouze hlavičky)
bobkový list
hořčičné semínko
nové koření
pepř celý
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny promícháme, důkladně převaříme a necháme vychladnout. Nálev nemusíme zpracovat hned, můžeme ho nechat v uzavřené láhvi na pozdější využití.

  2. Houby očistíme, umyjeme a nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny, podle velikosti. Nejmenší houby nekrájíme.

  3. Nakrájené houby vložíme do vařící vody a necháme cca 1 minutu povařit. Přecedíme a propláchneme studenou vodou.

  4. Houby naplníme do sklenic (velikosti jako od přesnídávek). Do každé sklenice přidáme kousek bobkového listu, 1 nové koření, 1 pepř a špetku hořčičného semínka.

  5. Zalijeme nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme 20-25 minut při teplotě 80-85 ºC.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 434 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houby na kyselo

  • Janka Janka(neregistrovaná)

    Pokud houby povaříme a propláchneme, ta nejlepší chuť skončí v odpadu.
    Stačí dobře očistit. Máme sice po zavaření ve sklenici méně, ovšem chuť houbová, ne jen kyselá.:-*

    Odpovědět

  • Kocmax Kocmax(autor receptu)

    casino: Používáme, protože nám takto připravený nálev chutná. Zkoušela jsem nahradit cukrem a nebylo to ono. Okurky v jiném nálevu nám tolik nechutnají. Houby nebo zelenina v jiném nálevu jsou také dobré. Ale asi je to hlavně o zvyku. Je to náš starý rodinný recept a asi v tomto případě nejsme přístupní změnám :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Houby na kyselo"
    A já, bláha, myslel že jde o majdu s houbami...:-D
    Nálev se sacharinem znám, ale nepoužívám. Patrně vám vadí, ale používáte ho. Proč? V čem je zelenina (okurky) lepší?

    Odpovědět

  • Kocmax Kocmax(autor receptu)

    Sudet: Ano, ano, u nás taky používáme sacharin jen do nálevu na okurky, houby nebo zeleninu (ačkoliv zeleninu už jsem nezavařovala, ani nepamatuju) . Recept je po babičce a zvlášť na ty okurky je výborný.

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Ač nesnáším nezdravý pekelný sacharin, tak dávám i do okurek v kombinaci s cukrem, prostě je to nej:-DRecept super, mám podobný:-K

    Odpovědět

  • Kocmax Kocmax(autor receptu)

    Jana Remkova: Snad budou chutnat.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Zrovna se mne lidé na FB ptali, jestli nemám nějaký recept na houby na kyselo :-Q. Já nepatřím letos mezi šťastlivce s plnými koši hub, tak jsem si na nic moc nevzpomněla a ejhle, je to tady :-). Děkuji :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: houby na kyselo houbové kyselo houby nakyselo houby na kyselo recept houbové kyselo z čerstvých hub recept houby na kyselo kyselo z čerstvých hub nalev na houby na kyselo houbové kyselo recept nálev na houby recept na houby na kyselo recepty houbové kyselo houby nakyselo recepty zavaření hub na kyselo houby na kyselo se zeleninou recept na zavaření hub houby na kiselo hoby na kyselo recept houby na zavareni nejlepší nálev na houby

Zapomněl/a jsem heslo