Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzenka

yanull yanull

Uzenku mohli lidé poprvé ochutnat v roce 1891 na Zemské jubilejní výstavě. Podávala se teplá, s hořčicí a křenem, a okamžitě si získala sympatie. Od té doby prošly uzenky mnohými změnami. Dnes se nazývají špekáčky, i výrobní technologie je jiná. Původní receptura vycházela z vyváženého poměru hovězího a vepřového masa, a přidávala se k ní vložka z uzeného špeku, odtud tedy vznikl i název - špekáčky. Postupem času se vytratila poctivost a tak si v současnosti místo špekáčků spíše kupujeme "moučňáky". Od roku 2011 je špekáček zapsán do seznamu tradičních specialit, který registruje Evropská komise. Ta by měla být garancí, že nebude obsahovat náhražky, např. kůži, mouku nebo rostlinné tuky. Snad si na dobrých špekáčcích opět pochutnáme. Můžeme je opékat nad ohněm, nakládat nebo přidávat do bramborového guláše. I dalších možností využití je mnohem více.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kustovnice čínská

Kustovnice čínská je rostlina (keř) z čeledi lilkovitých. Plody se nazývají "godži". Patří k… Číst dál

Kustovnice čínská

Kutr

Kutr je zařízení používané v profesionální gastronomii a veškerých podnicích na zpracování potravin… Číst dál

Kutrování

Proces mělnění (homogenizace) materiálu v kutru se nazývá kutrování (viz pojem výše). Číst dál

Kynuté těsto

Kynuté těsto je druh těsta, které se připravuje z různého poměru mouky, cukru,droždí, tuku a vajec.… Číst dál

Kysané zelí

Kysanému zelí se říká "domácí vitamínová bomba". Je velmi jednoduché na přípravu a má mnoho… Číst dál

Kysané zelí

Kyselina citronová

Kyselina citronová se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, největší koncentrace je v… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá