Den cappuccina
Národní den
Den cappuccina připadá každoročně na 8. listopadu. Označení tohoto oblíbeného horkého nápoje je odvozeno od italského výrazu pro kápi. Pochází od kapucínských mnichů a název se údajně odvinul od barvy jejich pláště. Věděli jste, že stroj patentovaný k výrobě cappuccina byl vynalezen v Itálii na počátku 20. století?
Pro cappuccino je typické, že se podává v širších porcelánových šálcích. Třetinu tohoto původem italského nápoje tvoří espresso, třetinu mléko a třetinu mléčná pěna. Jak jej správně připravit? Nahřejte si hrnek na cappuccino, do kterého si připravte zmíněné espresso. Dále si našlehejte pěnu za pomoci trysky horké páry. Mléko s mléčnou pěnou nalijte do šálku s espressem. S pěnou si klidně pohrajte, můžete ji kreativně ozdobit obrázky, kterým se říká latte art.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Cappuccino je původně italský kávový nápoj, který si našel své příznivce i u nás. Obsahuje 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Podává se v širších porcelánových šálcích, a někdy bývá zdobený obrázky, vytvořenými v mléčné pěně.
Jak udělat správně chutné cappuccino
Připravené cappuccino by mělo mít teplotu ideální k okamžité konzumaci. A několik rad: nesypte do šálku žádnou skořici, přebili byste dokonalou chuť kávy. Pokud použijete plnotučné mléko, je cappuccino krémovější a celkově chutnější.
Jak už jsme zmínili, historie tohoto horkého nápoje sahá na počátek 20. století, konkrétně do roku 1901, kdy si stroj k výrobě cappuccina nechal patentovat Luigi Bezzera. Popularitě se cappuccino začalo těšit po druhé světové válce. Zhruba v té době vzniklo cappuccino v té podobě, v jaké ho známe dnes.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den cappuccina?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 13 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 13 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 14 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 21 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Kynuté těsto na cokoli: Univerzální hrníčkové těsto na koláčky, buchty, záviny i šátečky zvládne každý, postup je snadný
Císař Nero měl rád maso plněné masem, během hostin jedl vleže a mezi chody vyžadoval sex