Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Avokádo

yanull yanull
Avokádo

Avokádo je plod hruškovce přelahodného, botanicky se řadí mezi ovoce, někdy i mezi zeleninu. Plod je dlouhý 7-20 cm, váží 100 g až 1 kg. Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek, především draslíku. Má malé množství cukru, ale velké množství tuku, který je zdraví prospěšný. Po vyjmutí pecky se může plnit, dají se  z něj připravovat polévky i pomazánky, nejznámější je tradiční mexické quacamole.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Vepřová hlava

Vepřová hlava má různá využití. Lze ji uvařit a podávat jako ovar s hořčicí a křenem, při… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová kotleta patří mezi oblíbené kusy masa. Kromě tukového okraje se jedná o maso libové, často… Číst dál

Vepřová kotleta

Vepřová panenka

Panenská svíčková, panenka či filet patří k nejcenějším, ale také nejdražším částem masa. Vyznačuje… Číst dál

Vepřová panenka

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Větrník

Náš český větrník je obdobou francouzského profiterole, česky profiterolky. Jedná se o francouzský… Číst dál

Větrník

Vídeňská káva

Vídeňskou kávu si s žádnou jinou nespletete, je to prodloužené espresso s kopcem šlehačky, podává… Číst dál

Vídeňská káva

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Tequila

Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je… Číst dál