Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proso seté

yanull yanull
Proso seté

Proso je obilnina z čeledi lipnicovitých a spolu s pšenicí a ječmenem patří k nejstarším kulturním plodinám. Má uplatnění v lidské výživě, hlavně u bezlepkové diety. Zpracovává se na lehce stravitelné jáhly, prosnou mouku, krupici a vločky. Jsou zdrojem vitamínu B a železa. Lze z nich vařit kaše, jako příloha nebo oblíbený jahelník.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Drezírování

Drezírování je odborný název pro jakékoliv formování, tvarování či upravování syrového masa,… Číst dál

Drezírování

Drink

Drink je pití nebo také nápoj, obvykle alkoholický, který se podává při různých příležitostech.… Číst dál

Drink

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku)… Číst dál

Drobenka (pekařská)

Droždí

Pekařské droždí nebo také kvasnice jsou surovinou, bez níž se neobejde výroba chleba, pečiva a… Číst dál

Dřeň

Příprava ovocné dřeně je velmi jednoduchá. Rozmixujeme ovoce podle své chuti, osladíme je medem, je… Číst dál

Dřeň

Dubáček

Dubáček je listový salát, který dostal tento název proto, že jeho listy jsou podobné dubovým. Někdy… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo… Číst dál

Sekt

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Naposledy jste si prohlédli