Vánoční rybí polévka z kapra a sumce

mojetara Kuchař:

Doba přípravy: 30 + 180 minut Polévky 4 názory

Vánoční rybí polévka z kapra a sumce
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař
Přidat další fotografii
21

Suroviny

6 kapřích hlav (cca 2,5 kg)
podkovy sumce (800 g)
800 g vnitřností kapra
4 bobkové listy
10 kuliček nového koření
3 stonky řapíkatého celeru
3 mrkve
1 větší kořen petržele
1 cibule i se slupkou
2 šalotky i se slupkou
1/2 pórku
máslo (na jíšku, zeleninu i rohlíky)
4 lžíce hladké mouky
200 ml bílého vína (lze vynechat)
sůl
pepř
muškátový květ
1/4 bulvy celeru
3 rohlíky z předchozího dne
hladkolistá petržel
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončily také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou. Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám, cibuli i šalotku přidáme i se slupkou, přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit.

  2. Během vaření na mírném ohni sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinu a půl. Můžete přidat 200 ml bílého suchého vína. (Když nedáte, polévce to neublíží.) Potom vyndáme hlavy i maso, vývar přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.

  3. Mouku osmahneme na másle a rozředíme trochou vývaru z ryb. Pak jíšku vmícháme do vývaru. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer - bulvu i řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru.

  4. Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A pak dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou; místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut.

  5. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle.

  6. Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.

Poznámka

Osmělil jsem se přidat sem desátý recept na vánoční polévku. Na tuhle klasiku máme přece jen každý jiné noty. Mám hned dvoje. Recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/letosni-vanocni-rybi... nebo jednodušší verze na http://www.mojetara.cz/recipe/vanocni-rybi-polevka.... Při podávání je dobré servírovat opečené kostičky v samostatné misce, jednak si každý může dát podle libosti a druhak se obvykle rychle nacucají a už to nevypadá tak dobře.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vánoční rybí polévka z kapra a sumce

  • casino casino

    Madula:
    Vařím hlavy i se žábrami a vývar není hořký.
    Zkuste to:-)

    Odpovědět

  • mojetara mojetara(autor receptu)

    Madula: Dík za dodatek, pokud jde o ty žábry před vařením, nepřipadala mi s nima polévka hořká jako prase, ale asi máme se Zdeňkem jiné chutě. Moje babička žábry nevyndavala. Nejspíše krajový zvyk. Každopádně to vyzkouším i podle Zdeňka (ale nejspíše až příští Vánoce) ;-)

    Odpovědět

  • Madula Madula

    Jenom malý dodatek - je NUTNÉ - z hlav vytrhat žábry - je po nich polévka pak nahořklá. Kapr tam cedí vodu a tak tam uváznou i různé žížalky a pod. :-(( . Vím to už od babičky, teď třeba viz Pohlreich :
    http://www.iprima.cz/tedvarisef/vanocni-klasika-podle-zdenka-pohlreicha. Čauky ;-)

    Odpovědět

  • OLIN OLIN(neregistrovaný)

    SUPER - OK :-):-O:yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo