Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 535 kJ / 2 518 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 80,97 g |
Tuky | 92,52 g |
Vláknina | 24,54 g |
Cholesterol | 147 mg |
Sodík | 9,77 g |
Sůl | 24,10 g |
Sacharidy | 329,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto připravujeme den předem. V míse rozmícháme mouku, rozdrobené droždí a sůl. Přidáme vodu a promícháme. Když se do mouky všechna voda vsákla, přidáme olej a znovu promícháme. Těsto přeneseme na moukou poprášený stůl a 15-20 minut hněteme. Přeneseme zpátky do mísy, kterou jsme mezitím vytřeli olejem, přikryjeme fólií a necháme 24 hodin v lednici nebo jiném chladném místě. To je vše. Pokud myslíte na to, nechat droždí předem vzejít v teplé vodě nebo mléce, je to velká chyba.
Krok 2: Pokud jsme měli těsto přes noc v lednici, vytáhneme ho hodinu předem. Rozdělíme na tři části, ze kterých na moukou poprášeném stole vyválíme tři tenké pizzy. Když se nám zdá, že jsou již dost tenké, ještě chvíli pokračujeme. Pokud chceme na okrajích pizzy bubliny, necháme okraje trochu tlustší.
Krok 3: Rozválené těsto přeneseme na dřevěné prkénko nebo na lopatu na pizzu poprášenou moukou, pak půjde pizza snáze přesunout na gril. Potřeme rajčatovou omáčkou, poprášíme strouhaným parmezánem, přidáme oregano, jehněčí, cibuli, olivy a balkánský sýr.
Krok 4: Pro přípravu pizzy je nutný gril s víkem a kámen na pizzu. Pokud je to možné, vyjmeme z grilu postranní rošty, aby nic nebránilo proudění horkého vzduchu nad pizzu. Ponecháme pouze prostřední rošt, na který položíme kámen na pizzu. Gril zahříváme asi 20 minut, asi 2x déle, než na steaky nebo hamburgery. Správná teplota se dá odhadnout kapkou vody, která se nesmí do kamene vsáknout, ale měla by vytvořit malou kuličku pohybující se sem a tam, než se vypaří. Pomocí kovové roztírací lopatky sesuneme pizzu na kámen, zavřeme víko a ztlumíme prostřední hořák na minimum. Krajní hořáky máme naplno po celou dobu. Zhruba po 5 minutách mírně nadzvedneme víko a pizzu kleštičkami nebo pinzetou pootočíme o 180 stupňů. Pizza by měla být hotová asi za 10-12 min. Gril s okénkem je velká výhoda, asi nejen pro přípravu pizzy.
Zveřejněno 22. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jehněčí pizza na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vGQ5
Moje poznámka
Jehněčí pizza na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vGQ5
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno před 8 hodinami
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno 3. 8. 2025 16:17:56
Placičky z podmáslí
Přidáno 3. 8. 2025 13:46:57
Karpatské lečo
Přidáno 3. 8. 2025 13:00:03
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno 3. 8. 2025 10:37:11
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno 3. 8. 2025 09:04:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestková povidla
MAMA9903 před 1 hodinou
Masová bulharka
Kajkajak před 2 hodinami
Bramboračka
ZdeKy před 3 hodinami
Segedínský guláš
Tomasfaix před 4 hodinami
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Elivet před 4 hodinami
Ledvinky po uhersku
Janca32 před 5 hodinami
Rychlý švestkový koláč
BlancaL před 5 hodinami
Žampionový guláš s cuketou
hifiklub před 6 hodinami
Čočková polévka s párkem
Janet.P před 7 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
droždí,
olej,
sůl,
voda,
omáčka rajčatová,
cibule červená,
sýr balkánský,
olivy,
sýr parmazán strouhaný,
koření oregáno
Komentáře (2)