Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 1 992 kJ / 476 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 19,96 g |
Tuky | 8,79 g |
Vláknina | 15,36 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 3,21 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 71,64 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
V případě bílé krupice z tvrdé pšenice je 100 g = 145 ml.
Cukr je proti kyselejší chuti povidel na konci.
Varianta med (původní recept). Doplněk malá hrst 24 h namočených rozinek
Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost.
Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše býval madlafous. Nebo matlafous, někde smažená jícha. Název ze starověku mi není znám, pouze jako moučná kaše. Název není ustálený, recept je jednou tady na stránkách.
Při konzumaci je možné číst Pověsti z hradů.
Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v "V zámku a podzámčí".
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 2. 2021 11:29
3. 2. 2021 11:07
2. 2. 2021 19:33
2. 2. 2021 19:22
Ano, měla by to být ona.
Podle popisu je to nejjednodušší a nejlevnější. Mohlo to být pochopitelně i z pšenice seté.
2. 2. 2021 18:29
2. 2. 2021 17:16
2. 2. 2021 16:46
2. 2. 2021 15:54
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sýrový chléb
Přidáno před 55 minutami
Jablečný donut
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 17 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 18 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dršťková polévka z hlívy
Fitulka uvařil před 9 minutami
Vepřový řízek naruby
katka.zaple uvařila před 18 minutami
Brambory zapečené s uzeným masem a sýrem
sm57@seznam.cz uvařila před 39 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 5 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 11 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 12 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 12 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 13 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Vynikající houskové knedlíky: Nejdůležitější je pečivo a podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera se vám určitě povedou
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Další recepty
Suroviny: pšenice, voda, sůl, povidla švestková, cukr, máslo, skořice mletá
Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kpAN
8 názorů