Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní

Bezmasá jídla Doba přípravy: 1,25 hod 8 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Bezmasá jídla Doba přípravy: 1,25 hod 8 názorů

Suroviny 1 porce

100 g celozrnné krupice z tvrdé pšenice (kuskus =180 ml)
750 ml vody (1:7,5 g/ml)
sůl
Dochucení:
med (původní recept)
nebo
2 lžičky povidel (vrchovaté)
1 lžička cukru (rovná)
1 lžička (rovná) másla (šmolc, schmalz, ghee)
Doplněk:
malá hrst 24 h namočených rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Krupici uvařit ve studené vodě v hrnci se silným dnem.
    Solit po začátku varu. Vařit mírným varem asi 13-14 min za občasného míchání, než začne kaše "mlaskat".

  2. Po nalití kaše do mísy obsahu 1-1,2 l přidat dochucení a promíchat.

Poznámka od kuchařky

V případě bílé krupice z tvrdé pšenice je 100 g = 145 ml. Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost.

Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše býval madlafous. Nebo matlafous. Název není ustálený, recept je jednou tady na stránkách.

Při konzumaci je možné číst pověsti z hradů.

Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v "V zámku a podzámčí".

Komentáře k receptu Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní