Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 89 min

89 min (75 min příprava + 14 min tepelná úprava)

2. 2. 2021 13:28

Suroviny pro 1

1

Nutriční hodnoty

Energie1 859 kJ / 444 kcal
Bílkoviny10,12 g
Tuky7,61 g
Vláknina3,60 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy82,06 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

V případě bílé krupice z tvrdé pšenice je 100 g = 145 ml. Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost.

Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše býval madlafous. Nebo matlafous, někde jícha. Název ze starověku mi není znám, pouze jako moučná kaše. Název není ustálený, recept je jednou tady na stránkách.

Při konzumaci je možné číst Pověsti z hradů.

Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v "V zámku a podzámčí".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Frantiska

3. 2. 2021 10:29

Dajda: no klidně :) Kuskus: Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Určitě jim nevařila jemně mletou bílou krupičku :)

Dajda

3. 2. 2021 10:07

Wikki: Samozřejmě, ale to už je jiné jídlo!

Wikki

2. 2. 2021 18:33

Lze i kaši z ovesných vloček. Je to zdravé i dobré.:yes:

CstavaDobreta

2. 2. 2021 18:22

Frantiska:
Ano, měla by to být ona.
Podle popisu je to nejjednodušší a nejlevnější. Mohlo to být pochopitelně i z pšenice seté.

Dajda

2. 2. 2021 17:29

Frantiska: Že by bílá paní rožmberská vařila čeledi kuskus? :-D

Frantiska

2. 2. 2021 16:16

je to ta kaše, kterou rozdavala dělníkům?

https://hradeczije.cz/hradecke-povesti-6-povesti-o...

gogyna

2. 2. 2021 15:46

:-O:-O:-O

Dajda

2. 2. 2021 14:54

:-?:-?:-?

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Suroviny: krupice, voda, sůl, med, povidla švestková, cukr, máslo, rozinky

TopRecepty.cz

Sladká kaše krupicová, tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga, základní

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kpAN