Cukr: Oslaďte si život sladkými pochoutkami
Cukr hraje významnou roli v kulinářství a potravinářském průmyslu a je oblíbeným sladidlem ve většině kuchyní. Je důležité konzumovat ho ale s mírou a dbát na vyváženou stravu pro udržení zdraví. Cukr totiž sice poskytuje rychlý a sladký zdroj energie, ale jeho přílišná konzumace může mít negativní vliv na zdraví včetně rizika vzniku obezity, kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
Druhy cukrů
Základem všech kuchyní je klasický bílý cukr, ale existují i další druhy.
- Bílý cukr: Bílý cukr je nejčastěji používaný druh a je získáván z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Je to běžná ingredience pro slazení nápojů, pečení a vaření.
- Hnědý cukr: Hnědý cukr je často považován za přirozenější alternativu bílého cukru. Obsahuje určité množství melasy, což mu dává tmavší barvu a bohatší chuť.
- Moučkový cukr: Moučkový cukr je bílý cukr, který byl jemně mletý na práškovou konzistenci. Často se používá pro výrobu cukrové polevy nebo do pečení.
- Třtinový cukr: Třtinový cukr je získáván z cukrové třtiny a má robustní chuť a tmavší barvu. Jedná se o lepší volbu, než je klasický bílý cukr.
Použití cukru v kuchyni
Cukr se nejčastěji používá k dochucení a slazení různých pokrmů a nápojů. Je základní složkou sladkých pokrmů, jako jsou nejrůznější dezerty (koláče, dorty, řezy atd.), sladké nápoje či sladká jídla (dukátové buchtičky, ovocné knedlíky, žemlovka apod.). Nicméně se hojně využívá i ve slané kuchyni, nejčastěji k vyvážení kyselé chuti, například v rajské či koprové omáčce.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sultánky jsou velmi sladké rozinky, sušené z velkých a bezsemenných bobulí hroznového vína. Používají se do sladkých pokrmů a moučníků.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Karamel je potravina jantarové až hnědé barvy a sladké chuti, která vzniká karamelizací cukru. Z cukru se vyrábí zahřátím na přibližně 170 °C (konkrétní teplota závisí na druhu cukru). Karamel se používá k barvení piva, alkoholických i nealkoholických nápojů, octa, cukrovinek (griliáš), cukrářských výrobků (náplně, krémy, šlehačka aj.), pekařských a masných výrobků, a k výrobě karamelových květů i dekoračních výrobků z foukaného taženého karamelu na způsob sklářské výroby. Roztok karamelu ve vodě je kulér (viz Kulér).
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 6 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 16 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Přečtěte si Zobrazit více
Stovky let slavná houska s dírou uprostřed. Kdo vymyslel bagel?
„Vzorná kuchařka“ Bohumila Jermářová: Křupavé cukroví zaječí uši si podle jejího 130 let starého receptu upečeme i dnes
Z MasterChefa vypadla sympatická Nikola a nám se svěřila: Dělám z klasického jídla šílenost a někdy to nevyjde