Maďarská kuchyně je známá bohatou i pikantní chutí a pestrými barvami
Maďarsko je známé a proslulé pro svoje kulinářské nadšení a tradiční pokrmy. Mezi nejtradičnější pokrmy patří bílý chléb, který je u Maďarů tak moc oblíbený, že mají přísloví: "Jídlo bez chleba není jídlo". Mezi další opravdu známé pokrmy patří tradiční maďarský guláš, langoš, perkelt, lečo nebo třeba hutná rybí polévka Halászlé.
Tradiční maďarské pokrmy
- Maďarský guláš: Patří mezi nejtypičtější maďarské pokrmy. Není guláš jako guláš a v maďarské kuchyni to platí dvojnásob. Typický maďarský guláš připomíná spíše vydatnou polévku z hovězího masa, brambor, cibule a papriky. Při přidání zelí do maďarského guláše nám pak vznikne známý segedínský guláš.
- Perkelt: Nejvíce se podobá nám známému guláši. Do perkeltu můžete použít maso vepřové nebo hovězí, dále pak rajčata, cibuli, česnek a mletou červenou papriku. Někdy se na zjemnění používá zakysaná smetana.
- Lečo: Hutný a vydatný zeleninový pokrm z rajčat, paprik a cibule, servírovaný s masem.
- Langoše: Věděli jste, že langoše pocházejí z maďarské kuchyně? Tato oblíbená pochoutka, kterou máme spojenou s letními festivaly a koupališti k nám dorazila právě z Maďarska. Vyrábí se z kynutého těsta, které se poté tvaruje do placky a smaží ve vysoké vrstvě oleje. Potírá se kečupem nebo majonézou a podává se např. se zelím, česnekem, ovčím sýrem, šunkou nebo koprem.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 4 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 9 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 10 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Přečtěte si Zobrazit více
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?