Těstoviny se dají připravit na tolik různých způsobů. Který z nich si vyberete vy?
Těstoviny jsou perfektní surovinou, neboť se hodí téměř ke všemu. Milují je především děti, ale s velkou chutí si je dá každý dospělý. Jsou spojovány především s italskou kuchyní, která je velmi lehká a chutná, ale perfektně doplní i například klasické české omáčky.
Jaké jsou nejznámější druhy těstovin?
Těstoviny jsou oblíbené, protože jsou dobře stravitelné, nenáročné na přípravu, mají široké využití a dlouhou trvanlivost. Mezi nejznámější druhy patří:
- dlouhé těstoviny (špagety, linguine, tagliatelle, fettuccine, lasagne, ...),
- krátké těstoviny (kolínka, tarhoňa, mušličky, fusilli, penne, farfalle, špecle atd.),
- plněné těstoviny (ravioli, tortellini, cannelloni),
- polévkové těstoviny (nudle, těstovinová rýže, ...).
Nejoblíbenější recepty
Největší výhodou je, že jsou těstoviny velmi variabilní a dají se připravit v podstatě s čímkoliv. Co se týče masa, nejoblíbenější jsou s kuřecím či mletým masem, lososem nebo tuňákem. Pochutnáte si také na těstovinách se špenátem, cuketou, ricottou nebo pestem (bazalkovým i rajčatovým). Těstoviny můžete tedy jen tak s něčím smíchat, udělat k nim omáčku, nebo si připravte zapečené těstoviny.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kuskus (Coucous, marocká těstovina) je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jde o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Kuskus se nevaří, ale zalévá vroucí vodou, vývarem nebo vařícím pokrmem. Většina lidí si ho připraví spíše ve formě salátu, přílohy k masu nebo se zeleninovou směsí. Hodí se při hubnutí, je zdrojem vitamínu skupiny B i minerálů (zvláště kuskus celozrnný).
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Lasagne jsou italské těstoviny, které se vyrábí ve tvaru širokých pásů. Jejich původ se vztahuje k Neapoli. Tam vznikl první recept a tím i tento tradiční pokrm. Vytváří se střídáním těstovinových plátů, prokládaných bešamelem a mletým masem. Existují i jiné varianty, např. se zeleninou nebo se špenátem. Lasagne se vždy zapékají v troubě.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Makaróny dostaly pojmenování podle italského slova maccheroni. Jsou podlouhlého tvaru, a od špaget se liší tím, že jsou duté a kratší Je to obdoba českých kolínek, která jsou však mnohem menší. Vaří se v osolené vodě, 5-10 minut podle druhu, a servírují se nejčastěji se sýrovou nebo masitou omáčkou, ochucenou česnekem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Těstoviny italského původu, ve tvaru spirálky. Název je odvozen od slova fuso - vřeteno. Vhodná příloha zejméa k omáčkám, protože se v nich dobře zadržuje. Nemusí být podávány pouze k omáčkám, oblíbené jsou např. s dobrým rajčatovým pestem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bucatiny jsou těstoviny z tvrdé pšenice, vyrobené z mouky a vody. Jsou dlouhé asi 25-30 cm, uvnitř duté o průměru 3 cm. Jejich název vznikl od slova "buco", což znamená díra. V italské kuchyni se bucatiny podávají s omáčkami, zeleninou, pancetou, sýrem, ale i s ančovičkami nebo sardinkami. Jejich použití je velmi variabilní.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více