Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

3. 5. 2021 16:10

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, mika59 Zdroj: Toprecepty, mika59
Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak uvařit zdravě, lehce a výživně, a přitom ne draze. S několika základními surovinami se toho totiž dá v kuchyni vyčarovat docela dost za docela málo peněz.

Luštěniny, favorité šetrnosti

Čočka, fazole, hrách, sója… to všechno bylo běžnou součástí jídelníčku našich předků a je škoda, že luštěniny z naší stravy skoro vymizely. Mají totiž vysoký obsah vlákniny i rostlinných bílkovin a zároveň skoro žádné tuky. Navíc jsou bohaté na komplexní sacharidy. Ze všech těchto důvodů by se měly alespoň dvakrát v týdnu objevit v našem jídelníčku. Oblíbeným pokrmem bývala třeba čočka na kyselo, která se dá udělat i zcela bez mouky, k večeři se hodí pikantní hrachová kaše s chilli a koriandrem anebo klasický libanonský hummus s chlebem pita.

Zeleninová jídla

Ano, mnoho druhů zeleniny za poslední dobu zdražilo, ale třeba mrkev nebo zelí se stále dají pořídit výhodně. Mrkvová polévka s vajíčkem a kapáním je výtečnou večeří pro děti i dospělé, stejně jako dušená mrkev s vařenými bramborami. A co zelí? Kromě zelné polévky je můžete také nakrouhat a podusit na másle spolu s nastrouhanou mrkví, promíchat s uvařenými špagetami a ochutit trochou sojovky. Možná si tuhle kombinaci neumíte představit, ale zaručujeme, že chutná skvěle!

Kolik zeleniny jíme a kolik bychom měli?

Kolik zeleniny jíme a kolik bychom měli?

Knedlo, vepřo, zelo, orosené pivo a navrch dvě Honzovy buchty. I tak může vypadat české polední…

Podobně překvapivou dobortou může být zelí zapečené s ovesnými vločkami a balkánským sýrem. O tento recept se s námi podělila spisovatelka Iva Pekárková, která jej poprvé napsala do facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Podle Ivy potřebujete na celý pekáč této chuťovky jen jednu malou hlávku zelí, tři nebo čtyři cibule, pár stroužků česneku, ovesné vločky, sůl a koření dle chuti a nakonec kus balkánského sýra. Postup přípravy je následující: Cibuli nakrájejte nahrubo a mírně ji osmahněte v pánvi na pár kapkách oleje. Přidejte nakrájené zelí a osmažte je taky. Iva přidává i trochu kurkumy, drcený kmín, sůl a na plátky nakrájený česnek. Vše nechte společně v pánvi trochu změknout. Pak přímo v pekáči smíchejte vzniklou hmotu s menším množstvím ovesných vloček a s balkánským sýrem nakrájeným na kostičky. Pečte v troubě při 200°C dozlatova.

Vsaďte na těstoviny

V akci se dají kolínka, špagety nebo penne pořídit doslova za pár korun. Nejsnazší večeří jsou pak uvařené těstoviny se strouhaným sýrem a kečupem, ale vyzkoušet můžete i špagety se špenátovým pestem. Pesto je mimochodem výtečná omáčka, kterou si snadno vyrobíte doma a dochutíte tak těstoviny podle svých preferencí. Zkuste třeba pesto z medvědího česneku nebo z mrkvové natě. Těstoviny se ale dají udělat i nasladko s tvarohem a cukrem, případně posypané mletým mákem a cukrem. 

Polévka je grunt

My Češi jsme polévkový národ. A taková bramboračka, kyselo nebo jihočeská kulajda jsou přesně tím, co si můžete uvařit, aniž by to zruinovalo rodinný rozpočet. A ještě jednu výhodu polévky mají: doplní vám pitný režim! Udělejte si třeba couračku nebo bramboračku skleněnku podle receptů staročeské kuchyně.

Sladké kaše ráno i večer

Krupicová, z ovesných vloček, jahelná nebo rýžová… Sladké kaše jsou zajímavým zpestřením jídelníčku. Byť se, kvůli kalorické hodnotě, hodí spíše na snídani, jednou za čas si je klidně můžete dopřát i k večeři. A když kaši uvaříte z mléka, nebo k ní přidáte na závěr trochu jogurtu, dostanete tak do jídla i nějaké bílkoviny a zlepšíte jeho výživové vlastnosti.

Chleba s pomazánkou

Ne vždycky je čas nebo chuť vařit. A ani není nutné mít vždy teplou večeři. Chléb s pomazánkou je taky dobrá volba - zvlášť, když jich uznáme a umíme tolik! Udělejte si třeba sardinkovou, výtečná je ale i cuketová, celerová nebo z červené řepy.

Dobroty ze zbytků

A co vařit sedmý den, když už nevíte, kudy kam? Prošmejděte lednici a spíž a dejte šanci všem zbytkům. Třeba takové knedlíky s vajíčky, topinky ze staršího chleba, česnečka nebo zapečené těstoviny udělají na talíři ještě hodně parády!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 76 kuchařů a kuchařek

  • MartaO MartaO

    Nic z uvedeného v článku bych si nedala, až na ty polévky.

    Odpovědět

Přidat komentář

Další články

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…
Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

Bývalý prezident České republiky, světově proslulý dramatik, esejista, disident i spisovatel byl…
Královna televizního vaření slaví 90! Vyzkoušejte nejlepší recepty Jiřiny Bohdalové

Královna televizního vaření slaví 90! Vyzkoušejte nejlepší recepty Jiřiny Bohdalové

Jiřina Bohdalová patří nejen k našim nejznámějším herečkám, ale také k nejslavnějším českým…