Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Michelangelo Buonarroti při práci zapomínal jíst, ale jako správný Ital musel mít plněné těstoviny s rajčatovou omáčkou
Zdroj: Wikimedia Commons, Daniele da Volterra – Metropolitan Museum of Art, , Public Domain, a Freepik, timolina/koláž Toprecepty.cz

Renesanční malíř a sochař Michelangelo Buonarroti byl často zván do domů předních šlechticů i papeže. Přítomnost významného umělce byla ozdobou jejich hostin. A Michelangelo si rád užíval dobrého jídla a pití.

Byl vybíravý a náročný jedlík

Z dopisů, které Michelangelo psal svému synovci Lionardovi, víme o jeho lásce k dobrému jídlu a pití. Umělec byl dost vybíravý jedlík. Lionardo mu posílal sýry, jablka a hrušky, cizrnu, zelené fazolky a hrášek, prosciutto, klobásy, olivový olej a víno Trebbiano.

Ve svém domě v Římě domě umělec udržoval sklep s kvalitním vínem a sýry. Na zahradě Michelangelo mohl sklízet fíky, hrozny, broskve a granátová jablka. Běhaly tam také slepice, takže také měl stálou zásobu vajec. Od Cornelie, vdovy po  dlouholetém pomocníkovi Francescu Amatori, pravidelně dostával prosciutto, sýry a klobásy.

Když pracoval, jídlo odbýval

Často ale životopisci popisují Michelangela jako střídmého člověka, který si vystačil se sýrem, chlebem a vínem. Jak to bylo doopravdy? Když umělec pracoval na výzdobě Sixtinské kaple, což trvalo více než pět let, byl tak zaujatý prací, že zapomínal jíst.

Svědectví o jeho chuťových prevencích se zachovalo na seznamu, podle kterého mu měl sluha nakoupit. Protože byl negramotný, Michelangelo doplnil nákupní seznam ilustracemi. A my tak víme, že chtěl ančovičky a solené sledě, chléb, dva druhy vína. Objednal si dvě misky dušeného fenyklu a tortelliny – z toho můžeme usuzovat, že očekával u večeře společnost.

Plněné raviolli

Podle různých písemných záznamů patřily mezi jeho nejoblíbenější jídla tortelliny nebo raviolli, tedy plněné těstoviny přelité rajčatovou omáčkou. Pojďme si připravit plněné raviolli, které by určitě chutnaly i slavnému umělci. Budete potřebovat: 

na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml vody
  •  sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • na náplň (strouhaný sýr nebo ochucené mleté maso)
  • 1 vejce na pomazání

na rajčatovou omáčku

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 konzervu loupaných rajčat (cca 400 g)
  • 3 stroužky česneku, prolisovaného
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • tymián
  • kousek másla
  • strouhaný sýr
  • čerstvou bazalku na ozdobu (nemusí být)
  1. Nejprve si připravte těsto. Do důlku v prosáté mouce si rozklepněte vejce. Přidejte vodu, sůl, lžíci olivového oleje a vypracujte pružné těsto.
  2. Těsto rozválejte na čtyři stejné pláty. Na dva díly těsta vytvořte lžící hromádky náplně (např. strouhaný sýr nebo ochucené mleté maso). Okraje pomažte rozšlehaným vejcem, přikryjte zbylými pláty těsta a rukama důkladně přimáčkněte kraje, stejně tak kolem jednotlivých hromádek.
  3. Vzniklé raviolli vykrajujte (pokud nemáme formičku, můžete použít například sklenici) a poté vařte v osolené vroucí vodě 4 až 6 minut.
  4. Mezitím připravte rajčatovou omáčku. Na pánvi rozpalte olej, přidejte loupaná rajčata a utřený česnek. Vše dobře rozmačkejte a nechte pár minut provařit tak, aby vzniklo rajčatové pyré. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte oregano a tymián.
  5. Uvařené raviolli, sceďte a promastěte trochou másla, aby se nelepily. Přelijte je hotovou rajčatovou omáčkou, posypte strouhaným sýrem a podle možností ozdobte čerstvou bazalkou. Ihned podávejte. 

Náš tip: Výborné těstoviny s rajčatovou omáčkou si můžete jednoduše připravit i podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

tastingtable.com: The Foods On Michelangelo's Illustrated Grocery List

italianjournal.it: What Artists Ate?

slurrp.com: What Michelangelo Ate

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více