Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Zdroj: Pixabay-Couleur

Horké polévky žaludek příjemně zahřejí a připraví na konzumaci dalšího chodu. Mohou být zeleninové nebo masové. Důležitou roli v nich hraje zahuštění.

Zahustit polévky můžeme mnoha způsoby - jíškou, těstovinami, knedlíčky nebo některou ze zavářek. V následujícím článku přinášíme deset odpovědí na nejčastější otázky na téma polévkové zavářky a vložky. 

  1. Co jsou vložky a zavářky do polévek
  2. Jak udělat zavářku do polévky
  3. Jakou zavářku do uzené polévky
  4. Jak dlouho se vaří játrová zavářka
  5. Z jaké mouky se dělají nočky do polévky
  6. Jak připravit svítek
  7. Jak udělat strouhání do polévky
  8. Jak se dělají drožďové knedlíčky
  9. Co dát do polévky místo nudlí
  10. Jak připravit kapání do polévky

1

Co jsou vložky a zavářky do polévek

Zavářky a vložky zpestřují, zahušťují a ochucují polévky, doplňují je o některé výživové složky.  Nejčastěji se přidávají do vývarů zeleninových nebo masových. Podrobněji se o jednotlivých druzích zavářek zmiňuje následující článek.

 

2

Jak udělat zavářku do polévky

Většinu klasických zavářek (kroupy, krupky, ovesné vločky, krupice apod.) nasypeme a rozmícháme ve vroucím vývaru. Povaříme do změknutí. Zavářky nedáváme mnoho, protože varem nabývá na objemu - jsme opatrní, aby nebyla polévka moc hustá. Suché zavářky můžeme osmahnout na trošce tuku a pak v polévce povařit, budou chutnější.

 

3

Jakou zavářku do uzené polévky

Do uzené polévky se tradičně zavářejí kroupy nebo krupky. Doporučujeme zkusit i kapání nebo krupičku s vejcem jako v našem videoreceptu dole pod článkem. K uzené chuti polévky se hodí také svítek nebo celestýnské nudle.

4

Jak dlouho se vaří játrová zavářka

Játrové nočky nebo knedlíčky připravíme podle článku. Ochutíme je česnekem a majoránkou. Připravené knedlíčky vhazujeme přímo do vroucí polévky, vaříme 3-5 minut. Játrovým nočkům stačí 2-4 minuty.

5

Z jaké mouky se dělají nočky do polévky

Nočky připravíme z hrubé mouky nebo jemné krupice. Díky tomu budou hezky nadýchané. Nočky připravíme jako hustší těsto na kapání. Těsto zahustíme postupně, aby nočky nebyly tvrdé.

 

6

Jak připravit svítek

Svítek je nadýchaný druh vaječné omelety. Rozdělíme vejce, z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky smícháme s moukou, můžeme okořenit muškátovým květem nebo bylinkami a nadlehčíme připraveným sněhem. Pečeme v pekáčku v předehřáté troubě nebo usmažíme na pánvi jako omeletu. Po zchladnutí svítek nakrájíme na kostičky a podáváme na misce, aby si každý stolovník mohl do polévky dát sám podle chuti.

 

7

Jak udělat strouhání do polévky

Strouhání připravíme z nudlového těsta, které podrobněji popisuje náš článek. Místo rozvalování a krájení těsto strouháme na struhadle a roztřásáme, aby se neslepilo. Vaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě a vkládáme až do hotové polévky.

 

8

Jak se dělají drožďové knedlíčky

Na drožďové knedlíčky zpěníme na tuku drobně nakrájenou cibuli, pak přidáme droždí. Při smažení za stálého míchání droždí zpočátku zřídne, pak zhoustne, začne červenat a vonět po mase. V tomto okamžiku pánev odstavíme. Do zchladlého základu pak vmícháme vejce, osolíme, opepříme a zahustíme prosátou strouhankou. Z hmoty tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a zavaříme rovnou do vývaru.

 

9

Co dát do polévky místo nudlí

Místo nudlí do polévky můžeme zavařit strouhání (viz výše) nebo některou jinou zavářku podle chuti. Máme jich na webu velký výběr.  Výborné a sváteční jsou celestýnské nudle z palačinkového těsta, které se vkládají do hotové polévky.

10

Jak připravit kapání do polévky

Na kapání do polévky rozšleháme vidličkou vejce se solí a pomalu zašleháme hrubou mouku nebo jemnou krupičku. Vznikne ne moc husté těstíčko, které přes vidličku kapeme do polévky a necháme provařit. Podrobněji o kapání psal jeden z našich článků.

 

Ať už připravíte jakékoliv zahuštění vaší polévky, přejeme, aby se podařila a všem chutnala. Jak připravit jednoduchou polévku s krupicí a vejcem, ukazuje náš názorný videorecept.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie