Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Receptů na skvělé pomazánky není nikdy dost. Obvykle při různých příležitostech opakujeme mnohokrát vyzkoušené a osvědčené postupy, ale je příjemné vyzkoušet i něco nového. Připravili jsme pro vás výběr pomazánek, které se skvěle hodí pro sváteční i všední chvíle, některé z nich jsou dokonce méně známé.

V našem výběru najdete samé osvědčené a mnohokrát vyzkoušené recepty na často vyhledávané pomazánky z našeho receptáře. Mohla by vám zachutnat pomazánka sýrová, vajíčková, tuňáková, brokolicová nebo třeba cizrnová s tofu.
Přejeme dobrou chuť.

1/16

    1 z 16

    Vajíčková pomazánka s mrkví

    Vajíčková pomazánka s mrkví

    Svěží vajíčková pomazánka může být výbornou večeří, ale hodí se i na chlebíčky. Uvařená vajíčka nechte vychladnout a pak je nastrouhejte a smíchejte s dalšími surovinami. V pomazánce najde uplatnění mrkev, pomazánkové máslo, hořčice i majonéza. Podávejte po vychlazení.

    2 z 16

    Liptovské chlebíčky

    Liptovské chlebíčky

    Vyšlehané změklé máslo spojte s tvarohem a ochuťte mletou paprikou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a podle potřeby trochu mléka. Pomazánku mažte na plátky veky a ozdobte nakrájenou cibulí a sterilovanou kapií. 

    4 z 16

    Cottage pomazánka s pórkem

    Cottage pomazánka s pórkem

    Vejce uvařte natvrdo a nechte je vychladnout. Do misky dejte sýr cottage, pomazánkové máslo, hermelín a nastrouhaná vajíčka, přidejte najemno nakrájený pórek, osolte, opepřete a posypte sladkou paprikou. Dobře promíchejte a mažte na pečivo, třeba na opečený toustový chléb.

    5 z 16

    Pomazánka z balkánského sýra a papriky

    Pomazánka z balkánského sýra a papriky

    Jednoduchou, ale výtečnou pomazánku připravíte jen z mála surovin. Nastrouhaný balkánský sýr utřete se změklým máslem, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a malé kostičky červené papriky. Pomazánku ještě ochuťte mletým pepřem, ale nesolte, protože balkánský sýr je slaný až dost.

    6 z 16

    Bramborová pomazánka

    Bramborová pomazánka

    Uvařené brambory nechte vychladnout a poté je oloupejte a najemno nastrouhejte. Přidejte k nim tavený sýr, pomazánkové máslo, zakysanou smetanu, hořčici a nadrobno pokrájené okurky. Podle chuti osolte a používejte k mazání na chlebíčky, které můžete ještě dále ozdobit a vylepšit.

    9 z 16

    Rychlá pomazánka z tofu a cizrny

    Rychlá pomazánka z tofu a cizrny

    Uvařené luštěniny, především fazole a cizrna, jsou výtečným základem jednoduchých pomazánek, stejně tak tofu (bílé i ochucené). Podle tohoto receptu rozmixujte sterilovanou cizrnu a tofu, doplňte sezamovými semínky a dochuťte. Podávejte s pečivem.

    10 z 16

    Tuňáková pomazánka se sušenými rajčaty

    Tuňáková pomazánka se sušenými rajčaty

    Nejrůznější rybičkové pomazánky patří k těm nejžádanějším. Vyzkoušejte např. tuňákovou pomazánku se sušenými rajčaty, posypanou pokrájenou pažitkou nebo cibulkou. Do pomazánky budete ještě potřebovat pomazánkové máslo, pár kapek citronu, nakrájenou červenou cibuli, trochu hořčice a pepř.

    11 z 16

    Pomazánka s pórkem a strouhanou Vysočinou

    Pomazánka s pórkem a strouhanou Vysočinou

    Do misky nastrouhejte Vysočinu, natvrdo uvařená a vychladlá vajíčka a nakládané okurky. Přidejte najemno nakrájený pórek, sýry, Ramu nebo máslo, majonézu a hořčici. Podle chuti pomazánku dosolte a také opepřete. Pěknou barvu dá pomazánce mletá paprika. Před podáváním nechte pomazánku v lednici vychladit a uležet.            

    12 z 16

    Křenová pomazánka se šunkou

    Křenová pomazánka se šunkou

    Křen má pořádný říz a křenová pomazánka se šunkou bude vyhovovat těm, kdo si potrpí na pikantní chuť. Nejprve promíchejte máslo s majonézou nebo smetanou a přidejte uvařená nakrájená vajíčka, šunku, pórek a nastrouhaný křen. Pomazánka je výborná jen ozdobená trochou čerstvé zeleniny, ale můžeme ji použít také jako skvělý základ na chlebíčky.

    15 z 16

    Pikantní sýrová pomazánka

    Pikantní sýrová pomazánka

    Sýrové pomazánky jsou velmi žádané, zvlášť pokud jsou lehce pikantní. Do této pomazánky budete potřebovat také Hermelín, Lučinu a olomoucké tvarůžky. Přidejte ještě další ingredience podle rozpisu. Rozmixujte a dochuťte sladkou i pálivou paprikou. Do pomazánky se hodí také mletý kmín.

1/16

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky