7 nejčastějších chyb při uzení masa: Krátce naložené maso i velké teplo v udírně
Pomalu ale jistě nastává čas zatopit v udírně a připravit kouřem provoněné pochoutky. Uzení je po staletí oblíbený způsob konzervace potravin za pomoci kouře v udírně. Avšak při tomto procesu se můžete také dopouštět chyb.
Podzim je ve znamení rozpálených udíren v zahradách sousedů, které jsou plné lahodných kousků masa, sýrů či klobás. Tato procedura je často příjemnou tradicí, při které se sejde celá rodina a připraví si tak zásoby na zimní měsíce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při uzení masa
Poradíme, jakých chyb se vyvarovat při uzení lahodných pochoutek:
- Dejte si vždy záležet na správné volbě masa, nakupujte kvalitní a čerstvé kusy od řezníka. Nikdy nepoužívejte k nakládání maso, které zavání a má nezdravou barvu.
- Vždy vybírejte podobně velké kusy masa, velikost je důležitá pro správné určení času pro naložení masa. Platí také, že čím menší kusy zvolíte, tím je větší riziko vysušení během uzení.
- Velmi častou chybou je nedostatečné naložení masa v soli či solném roztoku a jeho brzké vytažení.
- Nikdy maso nevkládejte do udírny ihned po vytažení ze solného roztoku. Kusy masa vždy opláchněte pod vodou, poté ho nechte důkladně oschnout či jej osušte papírovou utěrkou.
- Přirozenou chuť dokáže přebít příliš mnoho kouře v udírně a maso poté může zhořknout.
- Maso k uzení vkládejte pouze do udírny vyhřáté na požadovanou teplotu, proto si předem zvolte, jakým typem kouře budete maso udit. V udírně je nezbytné neustále sledovat správnou teplotu.
- Nepoužívejte k vytápění udírny dřevo z jehličnanů s větším množstvím pryskyřice nebo také chemicky ošetřené, vlhké či špinavé kusy.
Dokřupava upečené uzené koleno je pokrm pro největší gurmány. Koleno získá díky medové marinádě dokonale zlatavou barvu a lehce nasládlou chuť. Pojďte si tuto lahůdku připravit s pomocí videonávodu, který vás provede přípravou.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře