Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu ale jistě nastává čas zatopit v udírně a připravit kouřem provoněné pochoutky. Uzení je po staletí oblíbený způsob konzervace potravin za pomoci kouře v udírně. Avšak při tomto procesu se můžete také dopouštět chyb.

Podzim je ve znamení rozpálených udíren v zahradách sousedů, které jsou plné lahodných kousků masa, sýrů či klobás. Tato procedura je často příjemnou tradicí, při které se sejde celá rodina a připraví si tak zásoby na zimní měsíce.

Nejčastější chyby při uzení masa

Poradíme, jakých chyb se vyvarovat při uzení lahodných pochoutek:

  1. Dejte si vždy záležet na správné volbě masa, nakupujte kvalitní a čerstvé kusy od řezníka. Nikdy nepoužívejte k nakládání maso, které zavání a má nezdravou barvu.
  2. Vždy vybírejte podobně velké kusy masa, velikost je důležitá pro správné určení času pro naložení masa. Platí také, že čím menší kusy zvolíte, tím je větší riziko vysušení během uzení.
  3. Velmi častou chybou je nedostatečné naložení masa v soli či solném roztoku a jeho brzké vytažení.
  4. Nikdy maso nevkládejte do udírny ihned po vytažení ze solného roztoku. Kusy masa vždy opláchněte pod vodou, poté ho nechte důkladně oschnout či jej osušte papírovou utěrkou.
  5. Přirozenou chuť dokáže přebít příliš mnoho kouře v udírně a maso poté může zhořknout.
  6. Maso k uzení vkládejte pouze do udírny vyhřáté na požadovanou teplotu, proto si předem zvolte, jakým typem kouře budete maso udit. V udírně je nezbytné neustále sledovat správnou teplotu.
  7. Nepoužívejte k vytápění udírny dřevo z jehličnanů s větším množstvím pryskyřice nebo také chemicky ošetřené, vlhké či špinavé kusy.

Dokřupava upečené uzené koleno je pokrm pro největší gurmány. Koleno získá díky medové marinádě dokonale zlatavou barvu a lehce nasládlou chuť. Pojďte si tuto lahůdku připravit s pomocí videonávodu, který vás provede přípravou.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky