Domácí uzený sýr

BILKOVAI Kuchařka: BILKOVAI

Sýry 37 názorů

Suroviny

1 kg 30% eidamu
punčocha
šunka
zelený pepř
(bylinky nemusí být)
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sýr si nakrájíme na kostičky 1x1 cm.

  2. Punčochu si nastříháme jako rukáv.

  3. Dáme do sebe tři rukávy a na konci zavážeme provázkem. Do toho nasypeme kostičky sýra, pokud chceme, tak můžeme přidat šunku, bylinky, česnek nebo cokoliv dle fantazie a pevně zavážeme. Vznikne nám koule. Z 1 kg sýra jsem udělala ty koule dvě.

  4. To vše pověsíme do udírny vyhřáté na 50 stupňů a udíme tak dlouho, až se vše spojí v celistvou hmotu. Potom je hotovo.

  5. Z koule nám vznikne taková velká kapka. Necháme pověšené vychladnout a potom debužírujeme:-)

Poznámka

Na obrázku je sýr se šunkou a sýr se šunkou a zeleným pepřem. S tím pepřem opatrně, já to trošku přehnala:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 175 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí uzený sýr

  • Víťa Víťa(neregistrovaná)

    Dobrý den, udím eidam 45%, nakrájený a malé kostičky, buď to samotný, s česnekem, nebo směsí tymiánu, pepře a špetkou chilli koření. Sýr se mi vždy po prouzení pěkně rozteče a spojí. Po vychlazení drží krásně celistvost.
    V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
    Důležité si stále hlídat teplotu.
    Udím 7hodin.
    První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
    Čtvrtou hodinu na 50°C
    Pátou hodinu na 60°C
    Následujících 30 minut na 70°C
    Zakončuji 90ti minutami na 80°C
    Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne. :-) :yes:

    Odpovědět

  • Ivan Ivan(neregistrovaný)

    kalimada: Kostky jsou lepší kvůli chuti,než se sýr rozehřeje a spojí,má kouř trochu času proniknout i mezi kostky a udělat "uzenou" chuť :-8
    PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/;-)

    Odpovědět

  • Renata Renata(neregistrovaná)

    Dostala jsem vyuzený sýr v plátýnku,ale nemohu ho dostat ven.Poradí mi prosím někdo,jak se k té dpbrotě dostat?Díky.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autorka receptu)

    vrata:udíme na 50 st. a česnek bych nakrájela na tenké plátky.

    Odpovědět

  • vrata vrata(neregistrovaná)

    MarS:Dobrý den,jakou teplotou udíte a jak dlouho.
    Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.

    MarS:

    Odpovědět

  • Zina Zina(neregistrovaná)

    také sýr udíme, ale punčochu "vystelu anglickou slaninou, aby šel sýr lépe z punčošky....

    Odpovědět

  • spajky spajky(neregistrovaný)

    stejnym spusobem to udime už 30 let ale teplota ma byt 70 stup.protože jinak se muže stat že uvnitř mužou zustat neroztekle kousky a nechaly jsme to udit asi 8 hod
    :-)):-p

    Odpovědět

  • pepa pepa(neregistrovaná)

    Já dělám domací sýr a udím ho. To nemá chybu. Kam se hrabou ty kupované chemie kdoví z čeho je to dělané.:-D

    Odpovědět

  • MarS MarS(neregistrovaný)

    Dobrý den, udím podobně, jen se mi osvědčilo používat sýt krájený na plátky rovnou z prodejny. Vzhledem k tomu, že to vyjde na stejné peníze, tak kupuji ten krájený a jen jen potom "pokrájím plošně" na menší kusy a ty plním do punčochy...Jinak doporučuji sýr Gouda, min. 40% - potom to skutečně spou s bazalkou nebo česnekem nemá téměř žádnou chybu, snad jen, že toho je vždycky málo :) .

    Odpovědět

  • Jira Jira(neregistrovaná)

    to jsem si dnes naběhl zakoupil jsem na uzeni třicetiprocentní cihlu z Tesca. Po vyuzení absolutně nepoužívatelne. dejte si na to pozor kupte si raší dražší kvalitní..:-((...

    Odpovědět

  • kalimada kalimada(neregistrovaná)

    Dají se dělat ruzné třeba s ořechy vlašské atd.....jinak muj oblibenej je černé a zelené olivy česnek,a druhej sušená rajčata-s parmskou šunkou dobrej. dvadny a jdu na to:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • kalimada kalimada(neregistrovaná)

    Uzený sýr libovka já už ho dělám dlouho tísíce ruznejch druhu furt mužeš experimentovat s tím ale řekl bych že je lepší ten sýr na hrubo nastrouhat než na kostky :-p:yes:lépe se rozteče

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    ..jo, jo to je opravdu dobrůtka. Sýrové salámy, jak tomu říkáme my, budu udit v neděli na závěr letní sezony. Většinou dělám 3 druhy - se šunkou - přírodní, s kořeněným bůčkem a česnekem a jeden do zelena s cibulovou natí, pažitkou a bylinkami...už se těším. Je dobrý i s osmaženou drobně rozkájenou cibulí, která se ale musí pořádně vyždímat z oleje.:-))

    Odpovědět

  • Jiřík Jiřík(neregistrovaný)

    Skvělý recept, už jsme několikrát sýr udili a výborný je když se do směsi nakrájí olivy :-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autorka receptu)

    STELLA: já si ten čas nepamatuji.:-8 Prostě jsme na to sem tam koukli a když se ty kostky spojily, tak bylo hotovo.;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: uzení sýrů jak udit sýr domácí uzený sýr uzený sýr uzený sýr v punčoše uzení sýra jak vyudit sýr recept jak udit syr domácí uzený sýr recepty jak dlouho udit sýr uzený domácí sýr domaci uzený sýr recept uzeny syr recept recept na uzený sýr udíme sýr recepty na uzeni syru uzený sýr recepty recepty jak udit syr v čem udit sýr jak se udí sýr

Zapomněl/a jsem heslo