Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Azu po tatarsku podle ČSN: Šťavnaté hovězí maso v kořeněné omáčce si oblíbíte
Zdroj: Freepik, bublikhaus

S pokrmem, který nese název azu po tatarsku, se stále můžete setkat v některých hospodách a restauracích. Že nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Co takhle dokonale měkké a šťavnaté hovězí v husté omáčce?

Byť vám tento pokrm podle názvu možná nic neříká, jakmile byste ho uviděli (a ucítili) na stole, jistě byste si rozpomněli na obědy u babičky. Připravte si dřívější klasiku každé restaurace - připravte si s námi azu po tatarsku podle norem.

Jak připravit azu po tatarku podle ČSN

Na 4 porce budete potřebovat 400 g hovězího zadního masa, sůl a pepř podle chuti, 140 g cibule, 60 g tuku, 20 g hladké mouky, 40 g rajčatového protlaku, 240 g hovězího vývaru, 1 bobkový list a 120 g sterilovaných okurek bez nálevu.

  1. Hovězí maso v případě potřeby omyjte, očistěte a poté nakrájejte na nudličky.
  2. Nakrájené hovězí nudličky osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na kolečka a následně ji i s masem orestujte na tuku.
  3. Opečené maso poprašte prosátou moukou a krátce osmahněte. Přidejte rajčatový protlak, opět osmahněte a zalijte vlažným vývarem.
  4. Obsah hrnce ve vývaru rozmíchejte (především pak protlak), přidejte bobkový list a nechte pozvolna dusit pod pokličkou.
  5. Kyselé okurky nakrájejte na nudličky. Jakmile bude maso téměř měkké, přidejte  k němu nakrájené okurky, dochuťte solí a pepřem a krátce společně poduste.
  6. K azu po tatarsku se skvěle hodí různě upravené brambory (bramborová kaše, pečené či vařené brambory, ale také například hranolky), stejně jako pečivo.

Vzpomněli jste si, jak chutná azu po tatarsku? Tuto klasiku připravíte rychle a snadno. Pokud máte azu rádi stejně jako my a hledáte další recepty na hovězí maso v omáčce, doporučujeme vyzkoušet cikánskou hovězí pečeni, jejíž přípravou vás provede názorné video z naší dílny. Přejeme, ať se vaření vydaří a dobrou chuť!

Komentáře

Další tipy a triky