Babiččina kuchyně: Spolu s jablky se musely zpracovat i sladké podzimní hrušky
Povidla jsou hustá pomazánka ze zralého ovoce, které se pomalu vaří několik hodin, dokud nezůstane jen kaše z konkrétního druhu - švestek, jablek, hrušek. Díky své přirozené sladkosti se už povidla nemusí sladit.
Nejlepší povidla jsou taková, jaká vymyslely naše babičky. Není potřeba recepty přetvářet a vymýšlet jiné postupy. K výrobě povidel stačí velký hrnec, vařečka a sklenice s víčky. A samozřejmě také zdroj sladkého, dobře vyzrálého ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Hrušky v babiččině kuchyni
Úroda hrušek znamenala další práci v kuchyni - zpracovávání, vaření, sušení a zavařování. Naše babičky však tuto práci dělaly rády (a tak trochu automaticky). protože věděly, že zajišťují rodině jídlo a vitamíny na celou zimu a jaro, kdy se příroda teprve probouzí. Sladkému ovoci věnovaly velkou pozornost - nahrazovalo totiž v koláčích drahý cukr. Pohled na plnící se sklep nebo spíž naplňoval babičky pýchou a uspokojením.
Jak babičky vařily povidla
Na povidla byly nejvhodnější zcela zralé hrušky, které prošly prvními mrazíky, čímž se zvýšilo přirozené množství cukrů. Do zpracování většího množství hrušek byla zapojena celá rodina, hlavně děti. Babičky hrušky pokrájely, přestříkly vodou, dochutily skořicí, badyánem, kardamomem, ale i rumem. Pak začalo pomalé vaření, časté míchání a tajné ochutnávání. Jen málokdy přidaly do tvrdých hrušek trochu cukru. Výsledná kaše byla vařením zbavena vody a když začala odpadávat od vařečky, byla hotová. Babičky ji naplnily do vymytých sklenic a otočily víčkem dolů. Pokud bylo povidel hodně a měly déle vydržet, byly sterilizovány po dobu 20 minut.
Jak na hrušková povidla bez babičky
Zkusíme práci zvládnout sami - máme dvě možnosti:
- Vařená povidla mají výhodu, že se nemusí doslazovat, ale také nevýhodu - musíme je velice často míchat, protože se ráda připalují. Hruškovou směs okořeníme skořicí, badyánem a mletým hřebíčkem; vaříme ji do hustoty, kdy za vařečkou zůstává suchá brázda. Z vařečky povidla nestékají, ale odpadávají v kusech. Jako konzervant použijeme citrónovou šťávu nebo alkohol - rum.
- Pečená povidla nám ušetří práci s mícháním. Nevýhodou je použití cukru, výhodou zase jeho zkaramelizování, které dá povidlům jedinečnou chuť. Upéct můžeme však i samotné hrušky, posypané kořením. Během pečení je několikrát promícháme. Pečené hrušky rozmixujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku, naplníme do sklenic a zavíčkujeme.
Hruškovými povidly se tradičně zdobí frgály hruščáky - ale také jiné koláče a koláčky. Hustými povidly plníme knedlíky, lívance a palačinky, nebo si je prostě jen natřeme na chleba s máslem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře