Pečená hrušková povidla

hosta Kuchařka: hosta

Zavařeniny 8 názorů

Suroviny

3 kg očištěných a vykrájených hrušek
300 g cukru
100 ml octa
1 lžička skořicového cukru
5 hřebíčků
1 hvězdička badyánu
šťáva z jednoho citronu nebo 1 lžička kyseliny citronové
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omyté hrušky zbavíme stopek a jadřinců, neloupeme je. Vážíme je až v očištěném stavu. Pak je pomeleme na elektrickém masovém mlýnku nebo nastrouháme na elektrickém struhadle. Lépe je takto zpracovat pevnější, méně šťavnaté hrušky, měkké by asi ani nešlo strouhat. V míse promícháme s cukrem, octem, skořicovým cukrem a kořením, které jsme umleli na mlýnku nebo roztloukli v hmoždíři.

  2. Dáme do spodní části dvojitého pekáče, přikryjeme horní částí a strčíme do trouby. Pomalu pečeme (na cca 170 st.C) asi 2-3 hodiny, záleží na tom, jak hodně je ovoce šťavnaté.

  3. Občas nahlédneme, promícháme, ke konci pečení zamícháme citronovou šťávu nebo kyselinu. Fajnšmekři mohou přidat i trošku rumu. Hotovo je tehdy, když se za vařečkou dělá v povidlech brázda.

  4. Upečená povidla horká plníme do skleniček, lžící promícháme, aby nebyly vzduchové bublinky, zavíčkujeme a postavíme na víčka, stačí tak na čtvrt hodiny, než trošku zchladnou. Vychladlé sklenice uložíme a těšíme se na frgály.

Poznámka

Tak obalená hruška jako letos ještě nebyla. Očesat se díky výšce nedá, oklepávali jsme ji s pomocí specialisty na výškové práce :D. 99% do sudů, zbytek na trošku povidel.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 78 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená hrušková povidla

  • janatka janatka

    Určitě vyzkouším, hrušek je letos dostatek. Miluji koláče s hruškovými povidly a na palačinky.

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Hrušky jsem měla tvrdé a zelené. Sama jsem byla překvapená, že byly tak šťavnaté. Jak už jsou v troubě, delší doba pečení nevadí. Vždy jde někdo kolem trouby, kdo je zamíchá. Nedá se to uspěchat a výsledek za to stojí.:-K<3:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Zdenka1: ano deci (díky, nějak mi ten ml vypadl :-8). Je fakt, že u přezrálých hrušek to trvá déle - takové ani nemelu, jen po rozpečení pomačkám mačkadlem na brambory.

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Toho octa se má dát 100 ml ? Pekli jsme téměř 4 hodiny, aby jsme získali požadovanou hustotu. Ale jak píšeš, záleží na druhu ovoce. Posílám bodík a poděkování za recept:yes:, povidla jsou výborná<3.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    Simona Skolakova: no však za tu námahu v tomhle vedru něco dělat na zahradě si odměnu na zimu zasloužíme:-D, já jsem teda spíš na vínko, takže pro mě jen jako lék:-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Lenunka: tak koukám,že i u tebe bude na zimu dobře vystaráno:-D:yes:a my hrušky ani švestky nemaje,takže u nás nebude ani jedno:-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    my česali zase švestky, podobně, pod strom plachtu, oklepat a šup do sudu, první nejstarší už je v palírně:-), a ze zbytku povidla pečená v troubě:-D

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Teda to je vysoká hruška:-O:-O,ale povidla budou v zimě super;-):yes:a o tom druhém ani nemluvím,to asi v zimě krásně zahřeje:-D:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: hrušková povidla pečená v troubě pečená hrušková povidla nejlepší hrušková povidla recept na hrušková povidla v troubě hrušková povidla v troubě hrušková povidla pecena hruškové povidla pečená v troubě hruškový povidla v troubě hrušková povidla v troubě recept pečená povidla z hrušek pečená hrušková povidla bez míchání v troubě povidla z hrušek pečená hrušková povidla pečené hruškové povidla nejlepší hrušková povidla pečená hruškové povidla v troube recepty na hruškove povidla hruškova pečena povidla hrušková povidla s octem hruškový povidla pečená v troubě

Zapomněl/a jsem heslo