Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená hrušková povidla

Pokud vám letošní rok přinesl velkou úrodu hrušek, vyzkoušejte upéct tato hrušková povidla. Hrušky stačí umlít, okořenit, nechat péct a pak už můžete plnit do skleniček. Po sezóně pak můžou povidla posloužit třeba na skvělé frgály.

Hodnocení receptu je 4,8 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 251 kJ /
2 928 kcal
Bílkoviny12,54 g
Tuky7,60 g
Vláknina90,23 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 77 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy657,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté hrušky zbavíme stopek a jadřinců, neloupeme je. Vážíme je až v očištěném stavu. Krok 2: Pak je pomeleme na elektrickém masovém mlýnku, nebo nastrouháme na elektrickém struhadle. Lépe je takto zpracovat pevnější, méně šťavnaté hrušky, měkké by asi ani nešlo strouhat. V míse je promícháme s cukrem, octem, skořicovým cukrem a kořením, které jsme umleli na mlýnku nebo roztloukli v hmoždíři. Krok 3: Hruškovou směs dáme do spodní části dvojitého pekáče, přikryjeme horní částí a vložíme do trouby. Pomalu pečeme na cca 170 °C asi 2-3 hodiny. Záleží na tom, jak hodně je ovoce šťavnaté. Krok 4: Občas nahlédneme, promícháme, ke konci pečení vmícháme citronovou šťávu nebo kyselinu. Můžeme přidat i trošku rumu. Hotovo je tehdy, když se za vařečkou dělá v povidlech brázda. Krok 5: Upečená horká povidla plníme do skleniček, lžící promícháme, aby tam nebyly vzduchové bublinky. Otřeme hrdla. Zavíčkujeme a postavíme na víčka, stačí tak na čtvrt hodiny, než trošku zchladnou. Vychladlé sklenice uložíme.

TIP: Deset rad na téma povidla

Zveřejněno 14. 8. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená hrušková povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v4gr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená hrušková povidla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v4gr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Recept super, ale ubrat 1/2 octu a cukru by mi chutnalo více <3

Mám hotovo. Je to trošku sladší, ale do koláče to bude super. Příště uberu cukr.;-)

Určitě vyzkouším, hrušek je letos dostatek. Miluji koláče s hruškovými povidly a na palačinky.

Hrušky jsem měla tvrdé a zelené. Sama jsem byla překvapená, že byly tak šťavnaté. Jak už jsou v troubě, delší doba pečení nevadí. Vždy jde někdo kolem trouby, kdo je zamíchá. Nedá se to uspěchat a výsledek za to stojí.:-K<3:yes:

Toho octa se má dát 100 ml ? Pekli jsme téměř 4 hodiny, aby jsme získali požadovanou hustotu. Ale jak píšeš, záleží na druhu ovoce. Posílám bodík a poděkování za recept:yes:, povidla jsou výborná<3.

Zdenka1: ano deci (díky, nějak mi ten ml vypadl :-8). Je fakt, že u přezrálých hrušek to trvá déle - takové ani nemelu, jen po rozpečení pomačkám mačkadlem na brambory.

my česali zase švestky, podobně, pod strom plachtu, oklepat a šup do sudu, první nejstarší už je v palírně:-), a ze zbytku povidla pečená v troubě:-D

Simona Skolakova: no však za tu námahu v tomhle vedru něco dělat na zahradě si odměnu na zimu zasloužíme:-D, já jsem teda spíš na vínko, takže pro mě jen jako lék:-)

Zobrazit starší odpověď

Teda to je vysoká hruška:-O:-O,ale povidla budou v zimě super;-):yes:a o tom druhém ani nemluvím,to asi v zimě krásně zahřeje:-D:yes:

Tématické fráze:
hrušková povidla pečená v troubě, pečená hrušková povidla, nejlepší hrušková povidla, recept na hrušková povidla v troubě, hrušková povidla v troubě, hrušková povidla pecena, hruškové povidla pečená v troubě, hruškový povidla v troubě, hrušková povidla v troubě recept, pečená povidla z hrušek, pečená hrušková povidla bez míchání v troubě, povidla z hrušek pečená, hrušková povidla, pečené hruškové povidla, nejlepší hrušková povidla pečená, hruškové povidla v troube, recepty na hruškove povidla, hruškova pečena povidla, hrušková povidla s octem, hruškový povidla pečená v troubě

Suroviny:
hruška, cukr, ocet, cukr skořice, koření hřebíček, badyán, citron, rum

Přidat fotografie receptu