Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Donesli jste si domů pýchavky? Dají se zpracovat do chutných jídel. Poradíme, jak je připravit
Top recepty

Je-li vlhko a příjemné teplo, můžeme na loukách i v zahradách objevit pýchavky. Ne každý je sbírá, ale přitom jsou to houby jedlé, které se mohou použít do omáček, gulášů a polévek. Připravíme je také na mozeček a zvlášť chutné jsou pýchavky smažené jako řízky.

Pýchavek u nás roste více druhů. Jejich kulovité světlé plodnice jsou nepřehlédnutelné, zvlášť pokud se jedná o větší druhy. Všechny jsou jedlé a pokud se dobře upraví, tak i chutné. Jediný druh pýchavky není vhodný k jídlu a ten dobře poznáme. Jedná se o pýchavku horskou, jejíž plodnice jsou již od mládí nahnědlé, později tmavě hnědé, navíc jsou pokryté zahnutými ostny. 

Na co se hodí pýchavky

Nejvíce se u nás vyskytuje pýchavka obecná a úplně největší z této rodiny je vatovec obrovský, který dorůstá úctyhodných rozměrů. Ale i kdybychom našli celou velkou rodinku těchto hub mimořádných rozměrů, nezavařujeme je v octovém nálevu. Nejsou vhodné ani k sušení nebo do smaženice. Přesto si naši pozornost zaslouží:

  • jsou vhodné do polévek 
  • zpracujeme je do gulášů - ochutíme jako klasický guláš 
  • připravujeme z nich omáčky
  • dají se uvařit" na mozeček" - podobně jako květák
  • a především je smažíme jako řízky - před balením je můžeme okořenit, případně ochutit např. třeným česnekem
  • můžeme je nakrájet nadrobno a použít do těsta na smažené placičky - ochutíme je česnekem a oblíbeným kořením (lze použít i pepř)
  • jsou vhodné i připravené jako přírodní řízek - při podávání je doplníme zeleninou

Jak připravit pýchavky

Pýchavky mají slupku, kterou je potřeba nejprve oloupat. Pak již houby stačí nakrájet podle plánovaného využití - buď na plátky nebo kostky. Pracuje se s nimi velmi dobře. Vždy je dobře ochutíme, protože jejich chuť sama o sobě není výrazná. Hodí se k nim česnek.

Při vaření guláše z pýchavek se můžeme inspirovat receptem na houbový guláš. Názorné video nám předvede, jak na to:

 

Komentáře

janatka janatka

9. 9. 2022 19:49

Řízečky ty máme hodně rádi. Inspirace na jiné pokrmy!!!

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky