Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninové lečo na zimu se tradičně skládá z cibule, paprik, rajčat, oleje, hořčice, soli a pepře. Takto připravené lečo už nemusíme sterilovat, stačí ho horké naplnit do čistých sklenic a okamžitě otočit víčkem dolů.

Naše babičky uměly dobře šetřit a proto vše, co bylo na poli, na zahradě nebo v lese dokázaly uchovat nejen na zimu, ale i na několik dalších let. S příchodem mrazáků a sušiček se konzervování potravin zjednodušilo, ale obliba sklenic s lákavým obsahem zůstala. Spíže a komory plné zavařovaček v nás budí pocit spokojenosti.

Zavařování našich babiček

Na vesnici si kvalitní zeleninu vypěstovali lidé sami, přebytky pak na trhu prodávali lidem z města. Potraviny, které se nesnědly, neskončily v popelnici, ale ve sklenicích ve spíži. Byly jistotou dostatku, kterou rodina měla v zimě, kdy čerstvá zelenina nebyla k dostání a s ní ani tolik potřebné vitamíny. Babičky od jara do podzimu zavařovaly a nakládaly zeleninu, sušily ovoce a bylinky, udily a nasolovaly maso a slaninu, také nechávaly kvasit zelí a okurky. Čím větší byla úroda, tím větší pak byly zásoby.

Jak babičky nakládaly lečo

Lečo se připravovalo ze stejných váhových dílů cibule, paprik a rajčat. Babičky pokrájely nahrubo cibuli a na nudličky papriky, poté je restovaly na oleji, dokud zelenina nepustila vodu a nezačala se dusit. Pak babičky přidaly pokrájená rajčata, sůl, pepř a plnotučnou hořčici (hořčičná semínka totiž fungují jako konzervant). Lečo dusily tak dlouho, dokud se nevyvařila voda a nezůstala jen hustá šťáva, pak horkou směs naplnily do vymytých sklenic, okraje otřely, sklenice uzavřely a otočily víčkem dolů.

Jak uchovat lečo na zimu

V současnosti jsou i jiné možnosti, jak připravit lečo do zásoby. Kromě klasického naložení bez zavaření ho můžeme ve sklenicích sterilovat, čímž získáme jistotu, že se nezkazí. Další možností je zamražení úplně vychladlého leča v krabičkách ve velikosti porce. Mrazit můžeme také zvlášť papriky a rajčata, které pak odebíráme podle potřeby a chuti.

Lečo má široké možnosti využití - připravíme ho jako pikantní s klobásou a chlebem nebo s vejci a s bramborami. Přidáváme ho do omáček k masu. Výborné je v maďarském guláši, v hustých polévkách, v zapečených pokrmech, ale i v pomazánkách.

 

 

 

 

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli