Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ptačí mléko je jemný dezert z ušlehaných bílků a želatiny, který konzistencí i chutí připomíná marshmallow. Jeho chuť zvýrazňuje základ z nadýchaného piškotu a hořká čokoládová poleva, ozdobená ovocem.

Ptačí mléko bývalo dezertem našich babiček, ale jeho příprava se trochu zmodernizovala. Z jemných lehoučkých noků ve vanilkové omáčce vznikla pochoutka, která může mít tvar bonbónů, zákusků nebo velkého dortu.

Jak připravit korpus na dort Ptačí mléko

Korpus pod dort můžeme upéct podle vlastní chuti:

Vychladlý korpus vložíme do olejem potřeného dortového ráfku, umístěného na rovném podnose, na kterém budeme dort servírovat. Pokud je korpus vyšší, můžeme ho podélně rozříznout a druhou polovinu vložit dovnitř dortu nebo na jeho povrch.

Jak připravit krém na dort Ptačí mléko

S krémem po vyšlehání pracujeme rychle, protože rychle tuhne:

Krém nalijeme na korpus v ráfku. V polovině nalévání můžeme vložit na hladinu plátek korpusu a krém dolít nebo jím přikrýt povrch dortu. Dezert vložíme do ledničky a necháme ztuhnout.

Ztuhlý dort polijeme čokoládovou polevou, připravenou podle libovolného receptu - důležitá je její konzistence. Poleva by se neměla lámat, ale lehce krájet horkým nožem.
Pokud vás více přitahuje klasický dezert - bílkové noky ve vanilkové omáčce, můžete si je zkusit připravit podle našeho videa:

Sladké drobečky

Na vylepšení dortu doporučujeme ovocné želé, které nalijete na povrch dortu a špejlí ho jemně vmícháte do bílkového krému, tím vytvoříte mramor. Želé můžete nalít na dort místo čokoládové polevy a ozdobit ho ovocem, ze kterého jste želé připravili.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky