Pěnový dort s originálním názvem Ptačí mléko: Připomíná marshmallow v čokoládě
Ptačí mléko je jemný dezert z ušlehaných bílků a želatiny, který konzistencí i chutí připomíná marshmallow. Jeho chuť zvýrazňuje základ z nadýchaného piškotu a hořká čokoládová poleva, ozdobená ovocem.
Ptačí mléko bývalo dezertem našich babiček, ale jeho příprava se trochu zmodernizovala. Z jemných lehoučkých noků ve vanilkové omáčce vznikla pochoutka, která může mít tvar bonbónů, zákusků nebo velkého dortu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit korpus na dort Ptačí mléko
Korpus pod dort můžeme upéct podle vlastní chuti:
- 140 g žloutků (6–7 kusů) a 100 g krupicového cukru ušleháme do pěny.
- Do pěny vmícháme 100 g rozpuštěné čokolády a 50 g vlahého másla.
- Přidáme 120 g hladké mouky, špetku soli a špetku kypřicího prášku.
- Těsto nalijeme do formy s papírem a pečeme na 170 °C 10–15 minut.
Vychladlý korpus vložíme do olejem potřeného dortového ráfku, umístěného na rovném podnose, na kterém budeme dort servírovat. Pokud je korpus vyšší, můžeme ho podélně rozříznout a druhou polovinu vložit dovnitř dortu nebo na jeho povrch.
Jak připravit krém na dort Ptačí mléko
S krémem po vyšlehání pracujeme rychle, protože rychle tuhne:
- 200 g bílků (6–7 kusů), 250 g krupicového cukru a 10 g citrónové šťávy zahřejeme ve vodní lázni na 60 °C a směs přitom šleháme metlou.
- Přidáme 12 g předem namočené, nabobtnalé a rozpuštěné želatiny a směs našleháme v robotu, ale ne úplně dopevna.
Krém nalijeme na korpus v ráfku. V polovině nalévání můžeme vložit na hladinu plátek korpusu a krém dolít nebo jím přikrýt povrch dortu. Dezert vložíme do ledničky a necháme ztuhnout.
Sladké drobečky
Na vylepšení dortu doporučujeme ovocné želé, které nalijete na povrch dortu a špejlí ho jemně vmícháte do bílkového krému, tím vytvoříte mramor. Želé můžete nalít na dort místo čokoládové polevy a ozdobit ho ovocem, ze kterého jste želé připravili.
Komentáře