Madártej - ptačí mléko

citromail Kuchař: citromail

Doba přípravy: 45 4 porce Moučníky , Nepečené a mražené 17 názorů

Suroviny

1,5 l mléka
6 vajec
15 dkg cukru
2 polévkové lžíce mouky
2 kdoule (nebo 1 velké jablko, nebo 10 sušených švestek)
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků, soli a 5 dkg cukru ušleháme tvrdou pěnu. Dáme vařit do široké nádoby asi 1/3 mléka. Když se mléko mírně vaří, z pěny vykrajujeme malou lžičkou noky, které vaříme v mléce asi 1-1,5 minuty, poté je otočíme a vaříme znovu 1 minutu. Nedáváme tam moc noků najednou, protože při vaření nabudou.

  2. Uvařené noky vybereme na talíř. Poté, když jsou noky uvařené, do rozšlehaných žloutků přidáme asi 1/3 mléka, 2 PL mouky, zbytek cukru.

  3. Do horkého mléka dolijeme zbytek mléka a vaříme. Až potud se všechny recepty shodují, dále je možné modifikovat uvařením jablek na plátky, nebo přistrouhat citrónovou kůru, atd. Poté za stálého míchání pomalu nalijeme do vařícího se mléka rozšlehané žloutky s moukou a cukrem, a ještě povaříme dokud nezhoustne. Přisypeme vanilkový cukr a dobře zamícháme.

  4. Necháme vystydnout, do studeného vložíme noky z bílků a může se podávat! Nebo ne? Samozřejmě, že ano, ale nic nebrání tomu, aby se na noky ještě nastrouhala nějaká čokoláda třeba z Mikuláše nebo kindervajíčka.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Madártej - ptačí mléko

  • hosta hosta

    Naprosto nedietní dobrota - doufám, že někdo přijde na návštěvu a ujme se toho:-)):yes:

    Odpovědět

  • citromail citromail(autor receptu)

    Nadja, a nejen...
    Zdravím všechny v r. 2015, i když jsem už neměl chuť přispívat někam, kde se a priori zkoumá původ příspěvku, pak pár neověřených narážek a přímé nařčení. Samozřejmě nejdřív bez ověření, pak bez omluvy. Z devíti příspěvků 2 odezvy na obsah, slušné skóre, až 2 osoby zajímá, jak to chutná, dokonce tak moc, že si to nejspíš vyzkoušely, když jsem obdržel 2 kladná hodnocení!
    Tak pro klid Betyny musím napsat, že žádná "fialka" (Ibolya) se nevrací, a citromail znechuceně odchází! Pá, milé dámy, tady jsem šlápl asi do něčeho, co se asi jako ingredience hodí jen na vymáchání jedovatých hub některých jedinců.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    clupmi: :-O těžko - na prima receptech uveřejněno 1.11.2009, tady 26.11.2010.
    http://www.prima-recepty.cz/recept/41740-ptaci-mle...

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Betyna:Anebo to okopírovaly prima-recepty, ne??? V této oblasti absolutně žádný "kopírajt" neplatí. Já jsem tady zveřejnil recept a hned vzápětí ho uváděli na F1 jako tip na nedělní oběd.:-O

    Odpovědět

  • citromail citromail(autor receptu)

    Pro Betynu: nejedná se o drsné okopírování, nýbrž o autorský příspěvek z mé sbírky receptů a to v obou případech. Příště bych před veřejným nařčením uvítal osobní dotaz.

    Odpovědět

  • citromail citromail(autor receptu)

    :-8 Všem děkuji za hezké uvítání, ale mám jednu vadu, jsem mlsný dědek, který rád kuchtí, preferuje maďarskou kuchyň a v létě přírodní vaření venku na ohni (gril nebo kotlík). Jo, a začíná se mi tady líbit!!!:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Citromail, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeju ti, aby se ti tady líbilo a byl si spokojený;-)

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Poněkud drsně okopírováno - samozřejmě bez maďarského nadpisu že by se vrátila Ibolya? ;-)
    http://www.prima-recepty.cz/recept/41740-ptaci-mleko/

    Odpovědět

  • citromail citromail(autor receptu)

    :-O:-)):-)) Tak už to není aktuální, než jsem se tam dostal, tak to za mně někdo udělal, děkuji za pomoc, ať to byl kdo chtěl!
    Žížala! Jasně, díky! ;-):-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    U receptu máš foťáček vpravo nahoře, klikni a máš tam volbu odstranit ;-);-)
    žížalinka zas byla rychlejší :-D:-D:-K:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Už je to;-) Jinak vedle nadpisu jsou ikonky a tam klikni na foťák a můžeš přidávat nebo ubírat fotky:-)

    Odpovědět

  • citromail citromail(autor receptu)

    Už jsem se pokoušel fotku sundat, ale nedaří semi, poraď jak na to

    Odpovědět

  • citromail citromail(autor receptu)

    spagetka: co se obměn týká, vyvařené gdoule v tom mléce po nokách nemá konkurenci, co se vůně týče, na chuť jsou však mnohem lepší sušené švestky, někdo do toho ještě dává rozinky před zahuštěním... To ale nemám vyzkoušené.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jasně, ale víš co, tak k té fotce uveď, že je z netu, že ji po přidání jiné fotky odstraníš, nebo ji vymaž úplně.... a vyhneš se různým jiným komentářům a kritice ;-), jinak jako nápad fakt beru

    Odpovědět

  • citromail citromail(autor receptu)

    Jana Remkova: Děkuji, hned sem dám ještě Švestková krémová polévka - Krémová kdoulová polévka taky dobrý mls
    spagetka: já vím, ale nemám foťák, no! (A noky tam má stejně velké!)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: ptačí mlíčko madár tej gdoule ptači mleko gdoule recepty ptačí mlíčko recepty ptaci mleko recept recepty ptačí mléko recept na gdoule recept na madár tej ptači mls moučník ptačí mlíčko co je gdoule recept ptači mleko na co je ptačí mléko polevka ptačí mléko madar-tej ptačí mlíčko recept madár tej recept recept gdoule