Jak sbírat bezinky a jak plody odstopkovat. Výborně se hodí do koláčů i marmelád
Bezinky dozrávají na konci léta na keřích černého bezu. Najdeme je na okrajích lesů, ale i na venkovských zahradách. Plody se sice nehodí ke konzumaci zasyrova, ale v koláčích vzhledem připomínají borůvky a výborně chutnají. Využijeme je také do sirupů, marmelád, džemů a likérů.
Bezinky sklízíme v plné zralosti, ale včas, než si jich všimnou ptáci a pustí se do nich. Sběr bezinek je snadný, jen musíme vystihnout správnou chvíli. Na sběr si vezmeme nůžky a košík. Sklízíme celá plodenství, zacházíme s nimi opatrně, aby plody neopadaly. Tašky ani sáčky se na sběr nehodí, bezinky bychom v nich zbytečně pomačkali.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak odstopkovat bezinky
Celá plodenství opláchneme, necháme je okapat a pak z nich otrháme jednotlivé kuličky. Pomoci nám přitom může obyčejná vidlička. Jednou rukou přidržíme nad miskou stopku plodenství a vidličkou odtrháváme jednotlivé plody. Pokud použijeme jednorázové mikrotenové rukavice, uchráníme si ruce před zabarvením.
K čemu se bezinky hodí
Černý bez přináší užitek hned dvakrát. Používají se jeho bílé květy (např. na sirup), ale také tmavě zbarvené plody, které připomínají borůvky a pokud je ochutnáte na koláči, budete je chtít brzy znovu. Jak tedy plody využít?
- Po opláchnutí a okapání použijte vyzrálé bezinky na kynutý nebo jiný koláč a posypte je bohatě drobenkou.
- Z bezinek můžete uvařit marmeládu, vyzkoušejte podle našeho receptu třeba směs bezinek a jablek. Bezinková marmeláda se skvěle hodí na dozdobení některých moučníků, třeba do piškotové rolády, které dá krásnou barvu.
- Bezinky jsou vhodnou surovinou na výrobu šťávy, potřebovat budete pouze bezinky, cukr a vodu. Šťávu uvařte a při konzumaci ji řeďte vodou.
- Možná dáváte přednost nevařené šťávě, v tom případě vám můžeme nabídnout recept na nevařenou šťávu z bezinek, která se hodí k obarvení moučníků i kompotů.
- Bezinky se v neposlední řadě tradičně používají na výrobu krásně zbarvených likérů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře