Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sbírat bezinky a jak plody odstopkovat. Výborně se hodí do koláčů i marmelád
Zdroj: Pixabay, RitaE

Bezinky dozrávají na konci léta na keřích černého bezu. Najdeme je na okrajích lesů, ale i na venkovských zahradách. Plody se sice nehodí ke konzumaci zasyrova, ale v koláčích vzhledem připomínají borůvky a výborně chutnají. Využijeme je také do sirupů, marmelád, džemů a likérů.

Bezinky sklízíme v plné zralosti, ale včas, než si jich všimnou ptáci a pustí se do nich. Sběr bezinek je snadný, jen musíme vystihnout správnou chvíli. Na sběr si vezmeme nůžky a košík. Sklízíme celá plodenství, zacházíme s nimi opatrně, aby plody neopadaly. Tašky ani sáčky se na sběr nehodí, bezinky bychom v nich zbytečně pomačkali.

Jak odstopkovat bezinky

Celá plodenství opláchneme, necháme je okapat a pak z nich otrháme jednotlivé kuličky. Pomoci nám přitom může obyčejná vidlička. Jednou rukou přidržíme nad miskou stopku plodenství a vidličkou odtrháváme jednotlivé plody. Pokud použijeme jednorázové mikrotenové rukavice, uchráníme si ruce před zabarvením.

K čemu se bezinky hodí

Černý bez přináší užitek hned dvakrát. Používají se jeho bílé květy (např. na sirup), ale také tmavě zbarvené plody, které připomínají borůvky a pokud je ochutnáte na koláči, budete je chtít brzy znovu. Jak tedy plody využít?

Bezinkový likér můžete připravit i podle následujícího videoreceptu
Máte ještě další tipy na využití bezinek? Budeme rádi, když nám je do komentáře pod článek napíšete.

 

Komentáře

Další tipy a triky