Bramborový salát s majonézou podle ČSN: Dokážete si představit Vánoce bez salátu?
V rámci štědrovečerní večeře si pochutnáváme zpravidla na smaženém kaprovi nebo řízcích s bramborovým salátem. Podoba salátu se však v každé rodině méně či více liší. Zkuste si ho letos připravit podle norem.
Bez bramborového salátu si mnozí z nás neumí představit večeři na Štědrý den, ani dny následující, kdy se salát dojídá nejen s kaprem a řízky, ale také často jako podmazání na chlebíčcích. Co letos zkusit možná trochu jiný salát, než je ten váš?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit bramborový salát s majonézou podle ČSN
Na 1 kg bramborového salátu si připravte 500 g předem uvařených a oloupaných brambor (nejlépe varného typu C), 150 g sterilovaných okurek, 80 g sterilované mrkve, 30 g sterilovaného hrášku, 50 g cibule, 200 g majonézy, 50 g plnotučné hořčice, 20 g octa, 10 g cukru, špetku mletého pepře a 10 g soli. (Váha sterilované zeleniny je počítána bez nálevu.)
- Předem uvařené, oloupané a dobře vychlazené brambory nakrájejte na kostičky nebo na plátky podle vašich preferencí.
- Přidejte na menší kostičky nakrájené kyselé okurky, okapaný hrášek i mrkev, nadrobno nakrájenou cibuli a vše lehce promíchejte.
- Majonézu smíchejte s hořčicí, octem, cukrem, mletým pepřem, solí a po důkladném rozmíchání jí přelijte připravený základ salátu. Poté ho jemně, přesto důkladně promíchejte a nechte odležet nejlépe do druhého dne v lednici.
Tip: Cibuli je po nakrájení vhodné spařit - ztratí tím část své štiplavosti, ale především takto prodloužíte trvanlivost hotového bramborového salátu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký bramborový salát máte nejraději? Co vše obsahuje a naopak obsahovat v žádném případě nesmí? Podělte se o své nejoblíbenější recepty na bramborový salát v komentářích pod článkem, moc se těšíme.
A pokud hledáte inspiraci na zase jiný salát, můžete zkusit bramborový salát Zdeňka Pohlreicha, který je mimo jiné obohacen o šunkový salám.
Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů
Komentáře