Časté chyby při přípravě a pečení banánového chlebíčku: Neděláte je také?
Známe to všichni, v míse na ovoce si hoví přezrálé banány s tmavě hnědou slupkou. Nad jejich vyhozením však nikdo ani na chvíli neuvažuje - dá se z nich připravit skvělý banánový chléb. Jak ho však správně upéct?
Banana bread neboli banánový chléb je chutnou a zároveň praktickou záležitostí. Je chuťově vynikající i bez přidaného cukru a zužitkujete do něj přezrálé banány, se kterými byste si jinak nevěděli rady. Chyby se však nevyhýbají ani tomuto moučníku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě banana bread
Chybovat je lidské. Přesto je lepší být s možnými chybami obeznámen včas, aby se jim dalo s lehkostí předejít. Díky následujícím bodům si upečete bezchybný moučník.
- Nezralé banány nechte dozrát volně na pracovní ploše či v míse na ovoce, do chlebíčku lze použít jen banány zralé a přezrálé, ovšem pozor na to, aby nebyly již plesnivé či nahnilé. Takové ovoce ihned vyhoďte, ani okrájení nepomůže.
- Myslete na to, že přezrálé banány jsou opravdu velmi sladké - pokud to přeženete s cukrem, bude chlebíček přeslazený a nedobrý.
- Protože tento moučník je opravdu velmi vláčný díky ovoci, neopomínejte důležitost kypřidel. V případě nedostatečného nakypření bude mokrý a hutný.
- Tuhý, gumový moučník namísto nadýchanosti? Chyba je v přepracování těsta. Smíchejte sypké a tekuté ingredience a promíchejte je jen do spojení v jednotnou směs. Ihned poté těsto nalijte do připravené formy a dejte péct.
- Za nedopečeným banánovým chlebíkem je použití většího množství banánů, než vyžaduje recept. Těsto se tak nemá šanci propéct a zůstane syrové.
Tip: Pokud máte nadbytek banánů, které nechcete vyhazovat, ozdobte jedním (podélně rozříznutým) banánem povrch těsta ve formě před pečením. Přezrálé banány však můžete využít také k přípravě lívanců, zmrzliny nebo smoothie. - Krájíte do horkého moučníku, protože chuť na sladké je silnější než vaše pevná vůle? Pak se nesmíte divit zklamání ze sraženého těsta. Nechte chlebík po upečení asi 10 minut odpočinout ve formě, poté ho vyklepněte na mřížku a nakrojte ho až po úplném vychladnutí. Skvělý je s domácí vanilkovou zmrzlinou.
Mohlo by vás zajímat
Banánový chlebíček potěší malé i velké mlsouny - o to víc, že do něj není potřeba přidávat vůbec žádný cukr. Upečete si s námi banana bread podle videonávodu?
Komentáře