Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzovy buchty jsou pokladem české kuchyně. Jejich příprava však vyžaduje čas a notnou dávku trpělivosti. Pokud se vám buchty nepovedly, nezoufejte - poradíme, jak se vyvarovat častým chybám při jejich přípravě.

Pamatujete na pohádku, ve které mladý Honza dostal od maminky buchty do ranečku a následně se vydal do světa? Tato dobrota si získala srdce i chuťové buňky mnohých z nás, proto přinášíme tipy, jak se vyhnout chybám při jejich pečení.

7 chyb při přípravě a pečení Honzových buchet

Pokud se vám poslední pečení nevydařilo, nevěste hlavu - s našimi tipy se vám buchty jistě povedou. Budete totiž předem vědět, na co si dát pozor.

  1. Z nekvalitních surovin nečekejte kvalitní výsledek. Na buchty použijte kvalitní mouku, opravdu čerstvé droždí a pravé máslo namísto levných náhražek.
  2. Kynuté těsto se nepovede (správně nenakyne), pokud použijete suroviny rozdílných teplot nebo mu nedopřejete dostatečný čas v teple k nakynutí.
  3. Lepivému těstu nepomáhejte přidáním mouky, to totiž způsobí jediné - tvrdé buchty. Lepek z přidaného množství mouky se nestihne dostatečně rozvinout.
  4. Náplně do buchet nesmí být příliš řídké, aby během pečení nevytekly. Podle typu je můžete zahustit strouhaným perníkem či drcenými piškoty.
  5. Plnění je pak speciálním bodem - náplně nesmí být velké množství, aby pod jejím náporem buchty v troubě nepopraskaly. Zároveň je však nezbytné každou jednotlivou buchtu správně zabalit, aby náplň zůstala tam, kde má - uvnitř.
  6. Ještě před vložením připravených buchet do vymazaného pekáče je nezapomeňte ze všech stran potřít tukem - díky tomu od sebe půjdou krásně odloupnout a nebudou se při oddělování nevzhledně trhat.
  7. Nepředehřátá trouba je jednou ze zásadních, přesto přehlížených chyb. Připravené a nakynuté buchty musí být vloženy do již vyhřáté trouby, v opačném případě mohou překynout nebo je zkrátka dlouhou dobou pečení vysušíte.

Tip: Upečené buchty potřete rozpuštěným máslem, které můžete smíchat s troškou rumu pro ovonění. Díky tomu budou o poznání vláčnější, ale také voňavější.

V jaké podobě milujete buchty vy? Za nás jsou nejlepší plněné lžičkou povidel a zároveň lžičkou tvarohové náplně, po upečení potřené rozpuštěným máslem a před servírováním bohatě pocukrované. Upečte si s námi Honzovy kynuté buchty:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli