Chyby při přípravě a pečení Honzových buchet: Poradíme, jak na ně vyzrát
Honzovy buchty jsou pokladem české kuchyně. Jejich příprava však vyžaduje čas a notnou dávku trpělivosti. Pokud se vám buchty nepovedly, nezoufejte - poradíme, jak se vyvarovat častým chybám při jejich přípravě.
Pamatujete na pohádku, ve které mladý Honza dostal od maminky buchty do ranečku a následně se vydal do světa? Tato dobrota si získala srdce i chuťové buňky mnohých z nás, proto přinášíme tipy, jak se vyhnout chybám při jejich pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7 chyb při přípravě a pečení Honzových buchet
Pokud se vám poslední pečení nevydařilo, nevěste hlavu - s našimi tipy se vám buchty jistě povedou. Budete totiž předem vědět, na co si dát pozor.
- Z nekvalitních surovin nečekejte kvalitní výsledek. Na buchty použijte kvalitní mouku, opravdu čerstvé droždí a pravé máslo namísto levných náhražek.
- Kynuté těsto se nepovede (správně nenakyne), pokud použijete suroviny rozdílných teplot nebo mu nedopřejete dostatečný čas v teple k nakynutí.
- Lepivému těstu nepomáhejte přidáním mouky, to totiž způsobí jediné - tvrdé buchty. Lepek z přidaného množství mouky se nestihne dostatečně rozvinout.
- Náplně do buchet nesmí být příliš řídké, aby během pečení nevytekly. Podle typu je můžete zahustit strouhaným perníkem či drcenými piškoty.
- Plnění je pak speciálním bodem - náplně nesmí být velké množství, aby pod jejím náporem buchty v troubě nepopraskaly. Zároveň je však nezbytné každou jednotlivou buchtu správně zabalit, aby náplň zůstala tam, kde má - uvnitř.
- Ještě před vložením připravených buchet do vymazaného pekáče je nezapomeňte ze všech stran potřít tukem - díky tomu od sebe půjdou krásně odloupnout a nebudou se při oddělování nevzhledně trhat.
- Nepředehřátá trouba je jednou ze zásadních, přesto přehlížených chyb. Připravené a nakynuté buchty musí být vloženy do již vyhřáté trouby, v opačném případě mohou překynout nebo je zkrátka dlouhou dobou pečení vysušíte.
Tip: Upečené buchty potřete rozpuštěným máslem, které můžete smíchat s troškou rumu pro ovonění. Díky tomu budou o poznání vláčnější, ale také voňavější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V jaké podobě milujete buchty vy? Za nás jsou nejlepší plněné lžičkou povidel a zároveň lžičkou tvarohové náplně, po upečení potřené rozpuštěným máslem a před servírováním bohatě pocukrované. Upečte si s námi Honzovy kynuté buchty:
Komentáře