Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na Štědrý den si v rámci snídaně pochutnáváme zpravidla na vánočce. Ta domácí je doslova nepřekonatelná, proto je vhodné předem vědět, čeho se vyvarovat. Zjistěte, jak se snadno vyhnout chybám v její přípravě i pečení.

Mnoho z nás si neumí představit ráno Štědrého dne bez vláčné vánočky, která se společně s jemnou vrstvou másla rozplývá na jazyku. Zásadní je její správná příprava i následné pečení, kdy se může pochybit v nejednom kroku postupu.

Chyby při přípravě a pečení vánočky

Prvním pochybením při snaze o vánočku je kvalita použitých surovin. Vsaďte na kvalitní máslo namísto náhražek, kvalitní mouku i řádně máčené rozinky.

  1. Používejte zásadně suroviny pokojové teploty, v opačném případě bude těsto velmi dlouho kynout, nebo nenakyne vůbec. Připravte si proto vše potřebné včas na pracovní plochu pro ustálení teploty.
  2. Pozor si dejte také na droždí. Se sušeným droždím je práce jednodušší (zamíchá se do zbylých surovin), ovšem hlídejte si datum spotřeby na jeho obalu. Čerstvé droždí je má taktéž omezenou dobu trvanlivosti, navíc ho lze zabít horkou tekutinou. Při přípravě kvásku proto používejte mléko či vodu do 42 °C.
  3. Bez dvojitého kynutí se u vánočky neobejdete - nejprve je nutné nechat kynout těsto (do dvojnásobku objemu), následně pak i spletenou vánočku na plechu.
  4. Trhavé vánočkové těsto značí jeho nedostatečné zpracování. Dopřejte těstu čas ve vašich teplých rukou nebo v robotu, aby se mohl naplno aktivovat lepek, který je zodpovědný za jeho dokonalou pružnost. Výsledek stojí za to.
  5. Víte, že bílky způsobují rychlejší tvrdnutí pečiva? Jistotou je použít do těsta pouze žloutky, díky čemuž si na měkké vánočce budete moci pochutnávat déle.
  6. Předejděte vánočce s nevzhlednými hnědými šmouhami na řezu. Tento nevábný zjev způsobují rozinky přidané do těsta příliš brzy. Přidávejte je do těsta až po jeho vypracování, pouze je do něj jemně zapracujte, aby se nerozpadly.
  7. Popraskaná vánočka je znakem nedokynutého těsta, které kynutí chtělo dohnat v troubě. Vzhledem k upečenému povrchu však nemělo jinou šanci, než zapříčinit nevzhledné praskliny. Nedokynuté těsto však snadno poznáte.
  8. Naopak vánočka rozjetá na plechu poukazuje na překynutí vánočkového těsta. Kromě nehezkého tvaru je také hutná a zkrátka celkově nedobrá.
  9. Jestli se vám v troubě rozpadá (rozjíždí) splétaná vánočka, řešení je opravdu snadné: zpevněte ji pomocí špejlí. Díky tomu jí zachováte dokonalý tvar.
  10. Uprostřed mokrá a nedopečená vánočka? Této chybě dejte jednou provždy vale správnou teplotou pečení vánočky a prováděním špejlového testu.
  11. Pokud si zoufáte nad věčně seshora připečenou vánočkou, už nemusíte. Stačí ji včas přikrýt alobalem a dále péct receptem stanovený čas.

A naše rada na závěr? Vybírejte si z ověřených receptů na vánočku a dodržujte vámi vybraný recept. Jedině tak docílíte žádoucího výsledku. Skvělou máslovou vánočku z pěti pramenů zvládne podle následujícího videonávodu i naprostý začátečník:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky