Časté chyby při přípravě lokší: Poradíme, jak na ty nejjemnější bramborové placky
Lokše jsou tenké, jemné a vláčné bramborové placky, po kterých jsme se jako děti mohli utlouct. Zatímco dětem je babička připravovala s povidly nebo marmeládou, dospělí je vždy měli raději s pečeným masem a se zelím.
Příprava lokší není složitá, pokud jste obeznámeni s vlastnostmi bramborového těsta. A to může být problém. Nemějte však obavy, na těchto plackách si pochutná každý. Jejich oblíbenost tkví mimo jiné v tom, že lokše můžete bez problému připravit naslano jako přílohu k masu, ale i nasladko jako hlavní chod.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při přípravě lokší
Nejzásadnější je nutnost vědět, s jakým těstem máte to potěšení, jaké jsou jeho potřeby ke zpracování a jak se chová v určitých situacích. Poté už je to hračka.
- Používáte na lokše ještě teplé brambory? Chyba, za kterou platíte tou nejvyšší daní - nepovedenými plackami. Těsto z teplých brambor je mazlavé, nepoddajné a velmi rychle řídne, čímž ztrácí požadované vlastnosti.
- Ani varný typ brambor není radno podceňovat. Vsaďte na brambory typu C, které jsou škrobovité, díky čemuž je výsledné těsto krásně soudržné.
- Uvařené a zcela vychladlé brambory potřebují jemnou péči. Nastrouhejte je na struhadle nebo použijte lis na brambory. Jednoznačně ale zapomeňte na mixér! Z tahavého a lepivého výsledku mixování už nic kloudného nevymyslíte.
- Bez správného výběru mouky se při přípravě lokší rozhodně neobejdete, stejně jako s jejím správným množstvím - málo mouky způsobí lepivou konzistenci.
- Příliš mnoho mouky v těstě zase zapříčiní hutné a nedobré lokše, proto se řiďte nejlépe ověřeným receptem a dodržujte uvedená množství ingrediencí.
- Rychlost práce s těstem je přímo úměrná výsledným plackám. Bez svižného postupu bramborové těsto řídne a lokše jsou poté nedobré. Zrychlete.
- Pozor dávejte na výšku lokší - nesnažíte se o koláče, že ne? Placky musí být vyválené zcela dotenka, abyste docílili žádaného výsledku.
- Správná teplota při pečení je taktéž velmi důležitá - pánev mějte rozpálenou a placky na ní pečte nasucho do vzniku tmavě hnědých puchýřků. Před pečením každou placku omeťte od zbytků mouky, aby se na nich nepřipalovala.
- Tuk je v tomto případě více než žádoucí. Hotové lokše je potřeba omastit, aby získaly dokonalou vláčnost a nebyly tvrdé. Pokud připravujete lokše jako přílohu k masu, můžete je potřít sádlem nebo výpekem z masa, ty nasladko pak máslem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V jaké podobě máte nejraději lokše - nasladko nebo naslano? My na ně nedáme dopustit ani v jednom případě, ovšem taková dozlatova upečená husa s červeným zelím a k tomu krásně jemné a vláčné lokše, tomu nikdy neodoláme.
Komentáře