Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při přípravě lokší: Poradíme, jak na ty nejjemnější bramborové placky
Zdroj: Toprecepty

Lokše jsou tenké, jemné a vláčné bramborové placky, po kterých jsme se jako děti mohli utlouct. Zatímco dětem je babička připravovala s povidly nebo marmeládou, dospělí je vždy měli raději s pečeným masem a se zelím.

Příprava lokší není složitá, pokud jste obeznámeni s vlastnostmi bramborového těsta. A to může být problém. Nemějte však obavy, na těchto plackách si pochutná každý. Jejich oblíbenost tkví mimo jiné v tom, že lokše můžete bez problému připravit naslano jako přílohu k masu, ale i nasladko jako hlavní chod.

Časté chyby při přípravě lokší

Nejzásadnější je nutnost vědět, s jakým těstem máte to potěšení, jaké jsou jeho potřeby ke zpracování a jak se chová v určitých situacích. Poté už je to hračka.

  1. Používáte na lokše ještě teplé brambory? Chyba, za kterou platíte tou nejvyšší daní - nepovedenými plackami. Těsto z teplých brambor je mazlavé, nepoddajné a velmi rychle řídne, čímž ztrácí požadované vlastnosti.
  2. Ani varný typ brambor není radno podceňovat. Vsaďte na brambory typu C, které jsou škrobovité, díky čemuž je výsledné těsto krásně soudržné.
  3. Uvařené a zcela vychladlé brambory potřebují jemnou péči. Nastrouhejte je na struhadle nebo použijte lis na brambory. Jednoznačně ale zapomeňte na mixér! Z tahavého a lepivého výsledku mixování už nic kloudného nevymyslíte.
  4. Bez správného výběru mouky se při přípravě lokší rozhodně neobejdete, stejně jako s jejím správným množstvím - málo mouky způsobí lepivou konzistenci.
  5. Příliš mnoho mouky v těstě zase zapříčiní hutné a nedobré lokše, proto se řiďte nejlépe ověřeným receptem a dodržujte uvedená množství ingrediencí.
  6. Rychlost práce s těstem je přímo úměrná výsledným plackám. Bez svižného postupu bramborové těsto řídne a lokše jsou poté nedobré. Zrychlete.
  7. Pozor dávejte na výšku lokší - nesnažíte se o koláče, že ne? Placky musí být vyválené zcela dotenka, abyste docílili žádaného výsledku.
  8. Správná teplota při pečení je taktéž velmi důležitá - pánev mějte rozpálenou a placky na ní pečte nasucho do vzniku tmavě hnědých puchýřků. Před pečením každou placku omeťte od zbytků mouky, aby se na nich nepřipalovala.
  9. Tuk je v tomto případě více než žádoucí. Hotové lokše je potřeba omastit, aby získaly dokonalou vláčnost a nebyly tvrdé. Pokud připravujete lokše jako přílohu k masu, můžete je potřít sádlem nebo výpekem z masa, ty nasladko pak máslem.

V jaké podobě máte nejraději lokše - nasladko nebo naslano? My na ně nedáme dopustit ani v jednom případě, ovšem taková dozlatova upečená husa s červeným zelím a k tomu krásně jemné a vláčné lokše, tomu nikdy neodoláme.

Komentáře

Další tipy a triky