Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na domácí sirupy nedá nikdo z nás dopustit. Jsou lahodné, slaďoučké a obsahují jen to, co jsme si sami zvolili. Ne vždy se však dočkáme pohlazení chuťových buněk - i zdánlivě banální chyba může způsobit zkažení sirupu.

Ovocné i bylinkové domácí sirupy se těší velké oblibě. Někdy se však může stát, že místo osvěžujícího nápoje z vlastního produktu nám zbydou jen oči pro pláč, protože sirup například zplesnivěl. Vyrobit bezchybný sirup není jen tak, podívejte se s námi na nejčastější chyby, kterých se při procesu jeho výroby můžete dopustit.

Chyby při výrobě domácích sirupů

Mezi nejčastější pochybení patří zdánlivě banální vynechání úkonů nebo nedostatečná pečlivost. Kdo by ale chtěl, aby jeho snaha i suroviny přišly vniveč?

  1. Sběr bylinek nebo ovoce u silnic není vhodný, vybírejte proto místa dále od cest i lidských obydlí, abyste si mohli dopřát pravou chuť přírody.
  2. Podcenit čistotu se opravdu nevyplácí - je nezbytné mít čistou pracovní plochu, potřebné nádobí i pomůcky, ale také ruce a utěrky, pozor na to.
  3. Nezkracujte dobu louhování surovin na vámi vybraný sirup, abyste docílili nejen jeho správné chuti, ale také dostatečného aroma (mnohdy i konzistence).
  4. Nerozpuštěný cukr může napáchat pěknou neplechu - na dně sklenic nevypadá nejpřitažlivěji. Pořádně ho v sirupu před stáčením rozmíchejte.
  5. Sklenice ze sklepa? Proč ne, ovšem je nezbytné všechny sklenice sterilizovat, tedy vyvařit, aby se vám v nich sirup nezkazil nebo nezplesnivěl.
  6. Také smutným pohledům na zkvašené výsledky vaší snahy lze snadno předejít. Stačí domácí sirupy správně skladovat, tedy v suchu, temnu a chladu.

Tip1: Chcete mít jistotu, že váš produkt vydrží až do jeho zkonzumování? Vsaďte na správnou konzervaci sirupů, díky které si je budete moci kdykoliv vychutnat.

Tip2: S blížícím se létem se můžete připravit na sběr a zpracování levandule v žádaný sirup, který je dokonale vypadající, výborně chutnající a krásně voňavý.

Nyní už víte, na co se při výrobě domácích sirupů zaměřit, abyste si na nich mohli naplno pochutnávat. Přesto vás musíme zklamat. Byť jsou sirupy správně vyrobené, dlouho nevydrží - jsou natolik výborné, že se po nich jen zapráší. Tak nezapomeňte na pořádné zásoby, například bezinkového sirupu, ze kterého je úžasná limonáda.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli