Časté chyby při výrobě domácích sirupů: Jak na sladkou dokonalost ve sklenicích?
Na domácí sirupy nedá nikdo z nás dopustit. Jsou lahodné, slaďoučké a obsahují jen to, co jsme si sami zvolili. Ne vždy se však dočkáme pohlazení chuťových buněk - i zdánlivě banální chyba může způsobit zkažení sirupu.
Ovocné i bylinkové domácí sirupy se těší velké oblibě. Někdy se však může stát, že místo osvěžujícího nápoje z vlastního produktu nám zbydou jen oči pro pláč, protože sirup například zplesnivěl. Vyrobit bezchybný sirup není jen tak, podívejte se s námi na nejčastější chyby, kterých se při procesu jeho výroby můžete dopustit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při výrobě domácích sirupů
Mezi nejčastější pochybení patří zdánlivě banální vynechání úkonů nebo nedostatečná pečlivost. Kdo by ale chtěl, aby jeho snaha i suroviny přišly vniveč?
- Sběr bylinek nebo ovoce u silnic není vhodný, vybírejte proto místa dále od cest i lidských obydlí, abyste si mohli dopřát pravou chuť přírody.
- Podcenit čistotu se opravdu nevyplácí - je nezbytné mít čistou pracovní plochu, potřebné nádobí i pomůcky, ale také ruce a utěrky, pozor na to.
- Nezkracujte dobu louhování surovin na vámi vybraný sirup, abyste docílili nejen jeho správné chuti, ale také dostatečného aroma (mnohdy i konzistence).
- Nerozpuštěný cukr může napáchat pěknou neplechu - na dně sklenic nevypadá nejpřitažlivěji. Pořádně ho v sirupu před stáčením rozmíchejte.
- Sklenice ze sklepa? Proč ne, ovšem je nezbytné všechny sklenice sterilizovat, tedy vyvařit, aby se vám v nich sirup nezkazil nebo nezplesnivěl.
- Také smutným pohledům na zkvašené výsledky vaší snahy lze snadno předejít. Stačí domácí sirupy správně skladovat, tedy v suchu, temnu a chladu.
Tip1: Chcete mít jistotu, že váš produkt vydrží až do jeho zkonzumování? Vsaďte na správnou konzervaci sirupů, díky které si je budete moci kdykoliv vychutnat.
Tip2: S blížícím se létem se můžete připravit na sběr a zpracování levandule v žádaný sirup, který je dokonale vypadající, výborně chutnající a krásně voňavý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nyní už víte, na co se při výrobě domácích sirupů zaměřit, abyste si na nich mohli naplno pochutnávat. Přesto vás musíme zklamat. Byť jsou sirupy správně vyrobené, dlouho nevydrží - jsou natolik výborné, že se po nich jen zapráší. Tak nezapomeňte na pořádné zásoby, například bezinkového sirupu, ze kterého je úžasná limonáda.
Komentáře