Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirupy a šťávy ze sladkého letního ovoce: Léto je pro ně jako stvořené
Zdroj: Pixabay - Silviarita

Sladké šťávy nemilují jen děti - v parných letních dnech po nich sáhnou i dospělí. V kombinaci s vodou, minerálkami, ledem nebo i s kousky čerstvého ovoce jsou základem pro přípravu osvěžujících nápojů, koktejlů, likérů, přísad do zmrzlin a různých ovocných dezertů.

Výroba sirupů není složitá a děti při práci rády pomáhají. Lahvička dobrého ovocného sirupu může posloužit i jako jedlý dárek. Základem pro přípravu sirupu je zralé ovoce - rybíz, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, bezinky, višně, broskve nebo ananas a samozřejmě cukr. Lze na ně využít přezrálé ovoce z úrody, sběr lesních plodů nebo běžný prodej.

Postup je snazší, než by se mohlo zdát.

  1. Ovoce očistíme a omyjeme, popřípadě odpeckujeme a odstraníme tvrdou slupku (tak je tomu v případě ananasu).
  2. Ovoce nakrájíme na kousky, vložíme do kastrolu a pokud to jde, rozmačkáme je vidličkou nebo mačkadlem na brambory.
  3. Kousky zasypeme trochou cukru, promícháme a necháme přes noc louhovat.
  4. Vzniklou ovocnou kaši prolisujeme sítem nebo necháme překapat přes látku a drť ještě lžící jemně propasírujeme. 
  5. Do šťávy nasypeme ostatní cukr, který necháme rozpustit téměř k varu, ale nevaříme.
  6. V případě, že chceme sirup uchovat po delší dobu, šťávu jen krátce povaříme a sebereme z hladiny pěnu. 
  7. Šťávu nalijeme do čistých sklenic nebo lahviček, zavíčkujeme a uschováme v chladu.
  8. Pokud přidáte konzervant (např. kyselinu citronovou), šťáva vydrží v chladu až dva měsíce i déle, záleží na obsahu cukru podle jednotlivých receptů.

Kolik cukru je potřeba k přípravě sirupu?

Receptů na sirupy je velké množství. Musíme rozlišovat, jestli je ovoce sladké, méně sladké nebo kyselé - podle toho dávkujeme množství cukru. Například na rybízový sirup použijeme až 1,30 kg cukru na 1 l šťávy. Na sladké jahody bude cukru stačit sice jen polovina, ale je potřeba přidat šťávu z citrónu nebo kyselinu citrónovou, která slouží jako konzervant a zároveň zvýrazňuje chuť sirupu. Konkrétní množství kyseliny se dává vždy podle zvoleného receptu:

  • jahody, maliny, borůvky, ostružiny, třešně - 0,75 kg cukru na 1 l šťávy
  • bezinky (plody), ananas - 1 kg cukru na 1 l šťávy
  • rybíz, angrešt, višně, arónie - 1,30 kg cukru na 1 l šťávy

Podívejte se na naše video:

Doufáme, že vás recept na ovocný sirup zaujme natolik, že se ho rozhodnete sami vyzkoušet. Příprava není složitá, ale výsledek zaručeně potěší!

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie