Sirupy a šťávy ze sladkého letního ovoce: Léto je pro ně jako stvořené
Sladké šťávy nemilují jen děti - v parných letních dnech po nich sáhnou i dospělí. V kombinaci s vodou, minerálkami, ledem nebo i s kousky čerstvého ovoce jsou základem pro přípravu osvěžujících nápojů, koktejlů, likérů, přísad do zmrzlin a různých ovocných dezertů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ovoce na sirup
Postup je snazší, než by se mohlo zdát.
- Ovoce očistíme a omyjeme, popřípadě odpeckujeme a odstraníme tvrdou slupku (tak je tomu v případě ananasu).
- Ovoce nakrájíme na kousky, vložíme do kastrolu a pokud to jde, rozmačkáme je vidličkou nebo mačkadlem na brambory.
- Kousky zasypeme trochou cukru, promícháme a necháme přes noc louhovat.
- Vzniklou ovocnou kaši prolisujeme sítem nebo necháme překapat přes látku a drť ještě lžící jemně propasírujeme.
- Do šťávy nasypeme ostatní cukr, který necháme rozpustit téměř k varu, ale nevaříme.
- V případě, že chceme sirup uchovat po delší dobu, šťávu jen krátce povaříme a sebereme z hladiny pěnu.
- Šťávu nalijeme do čistých sklenic nebo lahviček, zavíčkujeme a uschováme v chladu.
- Pokud přidáte konzervant (např. kyselinu citronovou), šťáva vydrží v chladu až dva měsíce i déle, záleží na obsahu cukru podle jednotlivých receptů.
Kolik cukru je potřeba k přípravě sirupu?
Receptů na sirupy je velké množství. Musíme rozlišovat, jestli je ovoce sladké, méně sladké nebo kyselé - podle toho dávkujeme množství cukru. Například na rybízový sirup použijeme až 1,30 kg cukru na 1 l šťávy. Na sladké jahody bude cukru stačit sice jen polovina, ale je potřeba přidat šťávu z citrónu nebo kyselinu citrónovou, která slouží jako konzervant a zároveň zvýrazňuje chuť sirupu. Konkrétní množství kyseliny se dává vždy podle zvoleného receptu:
- jahody, maliny, borůvky, ostružiny, třešně - 0,75 kg cukru na 1 l šťávy
- bezinky (plody), ananas - 1 kg cukru na 1 l šťávy
- rybíz, angrešt, višně, arónie - 1,30 kg cukru na 1 l šťávy
Podívejte se na naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
Medvědí česnek právě roste. Mladé listy skvěle dochutí polévky a slané koláče. Víme, jak ho nezaměnit s jedovatou konvalinkou
Komentáře