Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chilli con carne: Připravte si pokrm, který v podzimní plískanici pořádně zahřeje
Zdroj: Toprecepty

Pokrm původem z Mexika vás zaručeně zahřeje. Nejčastěji se připravuje z mletého hovězího masa, orestovaného na základu z cibule. V této verzi receptu se přidávají fazole, protlak z rajčat i rajčata samotná. Na chuti přidá oregano a kousek čokolády.

Když využijete suroviny, především fazole z konzervy, máte uvařeno raz dva. Mějte na paměti, že chilli con carne si můžete snadno přizpůsobit podle svých chutí a preferencí. Pokud nemáte odvahu přidat čokoládu přímo do omáčky, můžete ji nastrouhat až na hotové jídlo a použít jako ozdobu.

Tipy k přípravě chilli con carne

Jak už zaznělo v úvodu, pokud se nechcete přísně držet tradiční verze receptu, můžete si ho upravit podle sebe. Čtenáři v komentářích pod receptem na chilli con carne radí, že výraznou chuť pokrmu ovlivňuje přidání římského kmínu. Někteří zase volí místo čokolády špetku skořice a k závěru přidávají ještě kukuřici. Hodit se vám mohou i následující tipy, na co si při přípravě tohoto jídla dát pozor.

Jak na chilli con carne

Z uvedeného množství surovin připravíte přibližně pět porcí, které zvládnete uvařit pohodlně v jednom hrnci.

  1. Připravte si 500 g mletého hovězího masa, 2 cibule, 1 konzervu loupaných rajčat, 1 rajčatový protlak a 2 konzervy červených fazolí. Na ochucení 2 stroužky česneku, 2 čtverečky hořké čokolády, 1 lžičku chilli, 1 lžíci oregana, olej, mletý pepř a sůl.
  2. Začněte tím, že cibuli nakrájíte nahrubo a orestujete ji na oleji dozlatova.

  3. Potom přidejte mleté maso, osolte, opepřete a za stálého míchání ho rozdrobte, aby se netvořily hrudky. Maso restujte, dokud nezhnědne.

  4. Poté přidejte rajčatový protlak, rajčata i s nálevem, prolisovaný česnek a kousek hořké čokolády. Vše promíchejte a nechte vařit asi 15–20 minut.

  5. Nakonec přidejte scezené fazole (v této fázi můžete také přidat sterilovanou kukuřici). Ochuťte oreganem a chilli, podle chuti dolaďte solí a pepřem.

  6. Podávejte s rýží, tortillou, tousty, chlebem nebo polentou.

Taková originální pochoutka si zaslouží stejně originální přílohu, co říkáte? Zatímco vám chilli con carne pomalu bublá v hrnci, vyzkoušejte přípravu domácích tortill a doveďte svůj pokrm k naprosté dokonalosti. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli