Chodské koláče jsou krajovou specialitou. Zkuste si je upéct i u vás doma
Tradiční chodské koláče jsou krajovou specialitou dané oblasti. Připravují se z kynutého těsta ve tvaru placek, které se potírají sladkou náplní. Nádivkou jiné barvy pak na ni nanášíme vzor. Této činnosti se říká merhování.
V minulosti se chodské koláče pekly jen při slavnostních příležitostech jako byly poutě a jarmarky. Postupem doby se jejich věhlas zasloužil o to, aby byly připravovány na svatby a rodinné oslavy. Nakonec se staly i komerční záležitostí, ale to nic neubírá na jejich chuti, vůni a pocitu sváteční domácí pohody.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit těsto na chodské koláče
Všechny suroviny vyndáme večer na stůl, aby měly stejnou teplotu:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 malé vejce a 2 žloutky
- 125 g změklého másla
- 250–300 ml teplého mléka
- 1 sáček sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého
- velká špetka soli, citrónová kůra, rum, vanilka
Suroviny se sušeným droždím zpracujeme najednou v robotu. Z čerstvého droždí uděláme předem kvásek a když vzejde, vypracujeme ze všech surovin hladké těsto. Vložíme ho do olejem potřené mísy, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout. Po této době propracujeme ještě jednou těsto rukama a necháme ho další hodinu na teplém místě odpočívat.
Jak tvarovat a plnit chodské koláče
Těsto si rozdělíme na kuličky o velikosti mandarinky. Každou z nich na pomoučeném vále rozválíme, placku přeneseme na pečicí papír na plech a prsty vytvarujeme do pěkně kulatého tvaru. Okraje budoucích koláčů potřeme rozšlehaným vejcem s kapkou mléka. Na kolečka naneseme náplň - tradičně se používá tvarohová, povidlová a maková. Části náplně naplníme do cukrářských sáčků a na základní nádivku nakreslíme libovolné vzory podle fantazie. Takovému zdobení se říká merhování. Výtvor doplníme rozinkami, namočenými v rumu, celými nebo rozpůlenými mandlemi nebo malými kousky ovoce. Koláče necháme půl hodiny odpočinout a upečeme je v troubě, vyhřáté na 180 °C.
Na chodské koláče nepatří drobenka.
Rady k přípravě chodských koláčů
Chodské koláče jsou známé použitím rumu do těsta, do nádivek a k pokapání upečených koláčů. Hotové, ale vychladlé koláče pokropíme horkým máslem se štědrou dávkou rumu.
Už se vám sbíhají sliny při představě voňavého moučníku na stole? Zkuste si připravit na neděli kynuté koláčky s různými náplněmi podle našeho videa:
Sladké drobečky
Pokud se necítíte na zdobení koláčů pomocí cukrářského sáčku, můžete nádivky nanést na těsto do soustředných kruhů, proužků nebo výsečí. Na dekoraci stačí naklást na základní nádivku lžičkou malé kopečky jiné náplně a ozdobit rozinkami, mandlemi, ořechy či drobným ovocem (rybíz, špendlíky, borůvky).
Komentáře