Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení na neděli: Vyzkoušejte fantastické chodské koláče s rumem a smetanou!
Zdroj: Toprecepty, jajine

Sledovali jste pořad Peče celá země? Pak asi víte, že vítězka první řady této soutěže, Petra Burianová, cestuje po českém a moravském venkově, poslouchá vyprávění pamětnic, pátrá po unikátních receptech a ty pak představuje v pořadu Pečení na neděli. V posledním díle to byly právě slavné merhované chodské koláče!

Chodský koláčový zázrak

Jak už jsme dříve psali v našem článku, velké kulaté chodské koláče, podobající se moravským frgálům, vynikají hlavně svým zdobením, pro něž se používá výraz merhování. Ženám, které koláče zdobí, se pak říká merhovačky. Způsob zdobení koláčů se ale na různých místech Chodska liší, hlavně tím, jak se na koláč nanáší náplň. To, co mají ale všechny chodské koláče společné, jsou tvaroh, mák a povidla a navíc zdobení rozinkami a mandlemi. Právě na střídání tmavé a světlé náplně jsou založené kresby na chodských koláčích. Ovšem to není všechno. Správný chodský koláč potřebuje taky rum, a to jak do těsta, tak na závěrečnou polevu. Láká vás to? Zkuste si upéct pravý chodský koláč podle receptu pamětnice.

Jak na to?

Nejdříve si připravte suroviny. Na těsto na asi 10 koláčů budete potřebovat: 500 g mléka, 70 g droždí, 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla a trocha sádla (rozpuštěného), 250 g cukru, 7 žloutků, 10 g soli, muškátový oříšek, 1 vanilkový cukr, kůru z 1 citronu, 3 lžíce rumu a 1 vejce na potření. Postup je následující: Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, přidejte lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbývající ingredience a poté vypracujte pomocí vařečky nbeo v robotu hladké a nelepivé těsto. To nechte přikryté v pokojové teplotě asi hodinu kynout.  Vykynuté těsto vytvarujte do tvaru kruhu o průměru 30 cm, jehož okraj potřete rozšlehaným vajíčkem. Těchto kruhů vytvořte z těsta přibližně deset, podle toho, jak velké chcete koláče mít. Mezitím si ale připravte náplně.

 Na tvarohovou budete potřebovat: 2 kg tvarohu v kostce, 6 vajec, 640 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry a smetanu. Ingredience promíchejte a podle potřeby přilévejte smetanu, aby konzistence byla tak akorát. Ani hustá, ani řídká. Na makovou náplň (na 1 kg těsta) použijte: 180 g máku, 1 sáček kakaového pudinku a 80 g moučkového cukru. Do máku přidejte kakaový pudink a cukr a vše zalijte vařenou vodou, tak, aby byl mák zakrytý, a poté ještě chvilku povařte. Případně místo pudinku mák spařte mlékem a dochuťte cukrem a skořicí. Na povidlovou náplň stačí jen tři suroviny: 1 kg povidel, cukr a rum podle chuti. K dokončení koláčů se ještě hodí rozinky v rumu, krájené mandle, rum, smetana a moučkový cukr a vanilkový cukr.

Jdeme do finále

Těsto je vyválené, okraje kruhů potřené vajíčkem, nezbývá, než koláče naplnit a dozdobit. Nejdříve přijde vždy tvarohová náplň. Tu hezky rozetřete pomocí lžíce po celém těstě (kromě okrajů). Makovou a povidlovou náplň dejte do zdobících sáčků a těsto těmito náplněmi zobte (merhujte). Volná místa můžete dozdobit rozinkami a krájenými mandlemi. Rozinky přijdou na světlou náplň, mandle na tmavou. Koláč nechte ještě chvilku vykynout a poté je pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut. Ještě horký koláč pokapejte rumem smíchaným se smetanou a na závěr posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více