Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pekárna je skvělým pomocníkem. Ačkoliv si mnoho z vás může říkat, že je to zbytečný krám zabírající místo, opak je pravdou. Kromě pečení v ní připravíte marmelády, jogurty a další pochutiny. A jak na chleba?

Každý, kdo se ponoří do tajů přípravy a pečení domácích chlebů chce, aby výsledkem jeho snahy byl dokonalý bochník, který je nejen krásný, ale hlavně chutný. Pokud se vám však stále nedaří, je načase zjistit, proč tomu tak je.

5 chyb při pečení chleba v domácí pekárně

Zásadní je znát problematiku chlebového těsta - už podle konzistence je trošku zkušený člověk schopen odvodit, v jakém kroku udělal chybu. Pokud ji hledáte až po upečení, následující řádky jsou pro vás jako stvořené. Pojďme na to.

  1. Ověřený recept je základem, bez něhož chutného bochníku nedosáhnete. Vsaďte na jistotu a poptejte se rodiny a známých na osvědčený recept na chléb.
  2. Pekárna je úžasný přístroj, je však potřeba dbát na správné uchycení míchacích háků. Nesprávně upevněný hák nefunguje, jak má (nebo vůbec), těsto tak není dostatečně propracované a výsledkem může být hutný a nedobrý chléb.
  3. Velmi nízký a tuhý chléb, případně chléb propadnutý, může značit nesprávné poměry surovin, zvláště tekutin. Kontrolujte 2x uvedené množství v receptu.
  4. Za propadnutým středem chleba často stojí nedočkavost či manipulace s pekárnou v době přípravy - těsto spadne a už nenakyne do původního objemu.
  5. Velmi drobivému a suššímu chlebu předejdete přidáním 1 lžíce jogurtu či sádla do těsta na začátku přípravy. Díky sádlu také vydrží déle čerstvý a měkký.

Trápí vás mimo jiné i příliš světlá kůrka na chlebu z domácí pekárny? Některé modely mají možnost programu na tmavou kůrku, ovšem ta nikdy nebude taková jako u chleba pečeného v troubě. Zkusíte si s námi upéct dobrý toustový chléb?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli