Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štola představuje německé pečivo, které se tradičně peče na vánoční svátky. Chytákem však jsou už samotné recepty, kdy podle jednoho se musí štola nechat několik týdnů odležet, ale podle jiného je k jídlu už po vychladnutí.

Vánoční štola je vynikající sladké pečivo, které je plné kandovaného a sušeného ovoce, ale i ořechů. Peče se v oválném tvaru připomínajícím Ježíška zavinutého v plenkách. Na jejím povrchu nesmí chybět vrstva másla a moučkového cukru.

7 chyb při přípravě a pečení štoly

Prvotním a zároveň zásadním pochybením je nedostatečná pozornost při výběru surovin. Vsaďte na kvalitu, nikoliv na kvantitu. Ten rozdíl poznáte už od pohledu.

  1. Vybírejte ověřený recept, abyste nebyli zklamáni výsledkem kvůli nesprávnému poměru ingrediencí, což může zapříčinit suchou nebo nedopečenou štolu.
  2. Všechny potřebné suroviny musí mít pokojovou teplotu, aby se štola povedla tak, jak očekáváte. Při rozdílných teplotách použitých ingrediencí jsou výsledná těsta sražená, přinejmenším hutná. Vše si včas vytáhněte na pracovní plochu.
  3. Prosévání mouky by mělo být automatickou činností, bohužel tomu tak často není. Prosetím se zbavíte případných nečistot a mouka bude nakypřená.
  4. Ovoce i ořechy přidávejte až do vypracovaného těsta - v opačném případně se může ovoce (naložené v rumu) začít rozpadat a kvůli dalšímu hnětení bude společně s ořechy dělat v těstě nevábně hnědé šmouhy, které kazí dojem.
  5. Stejně jako u jiných moučníků, i u štoly je potřeba mít před pečením předem vyhřátou troubu na potřebnou teplotu - aby vás nezklamalo nevyběhnuté těsto.
  6. Před vložením do trouby i během pečení je potřeba štolu potírat máslem, a to nejen pro dokonalou vůni, ale iro chuť. Nešiďte se a buďte důslední. Stejně tak i po dopečení ji znovu potřete máslem a bohatě posypte moučkovým cukrem.
  7. V závislosti na vámi vybraném receptu pak štolu správně uložte a nechte odležet. Některé potřebují k odležení nejlépe tři týdny, podle jiných receptů jsou k jídlu ihned po vychladnutí. Pozor, ať je vůně štoly jakkoliv neodolatelná, nekrájejte ji teplou, jinak se srazí a vám zbydou jen oči pro pláč.

Správné upečení štoly si jednoduše ověříte pomocí špejlového testu. A co vy, pečete na Vánoce štolu, vánočku nebo obojí? My nedáme dopustit na obojí, proto vám přinášíme inspiraci na přípravu tvarohové štoly, na které si můžete hned pochutnat.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky