Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jen málokdo nezavařuje v létě okurky. I přes nesnesitelná vedra se vždy odhodláme k přípravě kyselých okurek, které nám pak dělají radost až do další sezóny. Důležité však je vyhnout se zásadním chybám.

Správně zavařené okurky, které si zachovaly svou křupavost - přesně takové je dělávaly naše babičky. Ale i my můžeme docílit dokonalých výsledků, pokud se vyvarujeme zdánlivě nepodstatných chyb. Poradíme vám, jak se jim zdárně vyhnout.

Chyby při zavařování okurek

Vyvarujte se následujících chyb, abyste si mohli po celou zimu dopřávat křupavé kyselkavé okurky, které najdou využití v mnoha směrech pohoštění.

  1. Čistota, půl zdraví - čisté musí být veškeré nádobí i pomůcky, ale také pracovní plocha, utěrky nebo vaše ruce. V opačném případě obsah sklenic zkvasí.
  2. Nezapomeňte sklenice pečlivě vyvařit, stejně tak je potřeba ošetřit jejich víčka.
  3. Nepoužívejte déle skladované, poškozené nebo změklé kusy - k zavařování je potřeba vybrat jen hezké a pevné okurky.
  4. Nenamáčíte okurky do studené vody? Chyba. Okurky díky tomu zbavíte nečistot, ale také se díky nízké teplotě zpevní.
  5. Dbejte na správný poměr surovin k přípravě nálevu, abyste nebyli zklamáni výsledkem, a to včetně chuti okurek.
  6. I nesprávné plnění sklenic může být důvodem, proč se okurky zkazily. Sklenice plňte zhruba 1,5 cm pod okraj.
  7. Okurky nenechte ve sklenicích volně plavat, ale napěchujte je jednu vedle druhé. Také však mějte na paměti, že všechna zelenina musí být ponořena v nálevu.
  8. Pozor na opakované používání víček - víčka musí být nepoškozená (stejně jako jejich těsnění) a je nezbytné je před použitím řádně sterilizovat.
  9. Nedodržením postupu sterilizace může celá vaše snaha přijít vniveč. Proto dodržujte vámi vybraný, nejlépe ověřený recept na kyselé okurky.
  10. Podtlak ve sklenicích je důležitější, než by se mohlo zdát. Právě proto se ještě horké sklenice otáčejí dnem vzhůru.

Chybí vám ve výše vypsaném seznamu nějaká chyba, na kterou jste při zavařování okurek doplatili? Napište nám do komentářů a varujte i ostatní, kteří se snaží uchovat svou úrodu na pozdější časy. Inspirovat se můžete také videoreceptem, který vás hravě krok za krokem provede přípravou znojemských okurek:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli