10 chyb při zavařování okurek: Nechybujte a zavařte si zásobu této dobroty
Jen málokdo nezavařuje v létě okurky. I přes nesnesitelná vedra se vždy odhodláme k přípravě kyselých okurek, které nám pak dělají radost až do další sezóny. Důležité však je vyhnout se zásadním chybám.
Správně zavařené okurky, které si zachovaly svou křupavost - přesně takové je dělávaly naše babičky. Ale i my můžeme docílit dokonalých výsledků, pokud se vyvarujeme zdánlivě nepodstatných chyb. Poradíme vám, jak se jim zdárně vyhnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při zavařování okurek
Vyvarujte se následujících chyb, abyste si mohli po celou zimu dopřávat křupavé kyselkavé okurky, které najdou využití v mnoha směrech pohoštění.
- Čistota, půl zdraví - čisté musí být veškeré nádobí i pomůcky, ale také pracovní plocha, utěrky nebo vaše ruce. V opačném případě obsah sklenic zkvasí.
- Nezapomeňte sklenice pečlivě vyvařit, stejně tak je potřeba ošetřit jejich víčka.
- Nepoužívejte déle skladované, poškozené nebo změklé kusy - k zavařování je potřeba vybrat jen hezké a pevné okurky.
- Nenamáčíte okurky do studené vody? Chyba. Okurky díky tomu zbavíte nečistot, ale také se díky nízké teplotě zpevní.
- Dbejte na správný poměr surovin k přípravě nálevu, abyste nebyli zklamáni výsledkem, a to včetně chuti okurek.
- I nesprávné plnění sklenic může být důvodem, proč se okurky zkazily. Sklenice plňte zhruba 1,5 cm pod okraj.
- Okurky nenechte ve sklenicích volně plavat, ale napěchujte je jednu vedle druhé. Také však mějte na paměti, že všechna zelenina musí být ponořena v nálevu.
- Pozor na opakované používání víček - víčka musí být nepoškozená (stejně jako jejich těsnění) a je nezbytné je před použitím řádně sterilizovat.
- Nedodržením postupu sterilizace může celá vaše snaha přijít vniveč. Proto dodržujte vámi vybraný, nejlépe ověřený recept na kyselé okurky.
- Podtlak ve sklenicích je důležitější, než by se mohlo zdát. Právě proto se ještě horké sklenice otáčejí dnem vzhůru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chybí vám ve výše vypsaném seznamu nějaká chyba, na kterou jste při zavařování okurek doplatili? Napište nám do komentářů a varujte i ostatní, kteří se snaží uchovat svou úrodu na pozdější časy. Inspirovat se můžete také videoreceptem, který vás hravě krok za krokem provede přípravou znojemských okurek:
Komentáře