Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Croissant, francouzsky půlměsíc, je sladké nadýchané pečivo z jemného kynutého těsta, prokládaného máslem. Jeho vznik se datuje do roku 1 686, kdy při obléhání Budapešti neznámý pekař toto pečivo upekl.

Croissant patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Jemně lístkuje a přitom je lehoučký jako vata. Podáváme ho posypaný cukrem, pocákaný čokoládou nebo plněný sladkými i slanými nádivkami. Poradíme vám, jak se připravuje.

Croissant - jeden recept za všechny

Připravíme si základní kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 5 g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 20 g rozpuštěného vlahého másla
  • 300 ml vlažného mléka

Smícháme mouku se solí, uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme částí mléka. Necháme vzejít kvásek, přidáme k němu zbytek mléka a máslo a vypracujeme hladké těsto, které dáme do tepla kynout.

Připravíme si máslovou vrstvu. Na potravinářskou fólii poklademe tenké lupínky másla, přikryjeme opět fólií a máslo vyválíme. Dáme do chladu ztuhnout.

Jak vytvarovat těsto na croissanty

Z vykynutého těsta vyválíme silnou placku a na ni diagonálně položíme máslovou vrstvu. Rohy kynutého těsta přeložíme jako obálku a rozválíme na tloušťku 1 cm. Pak těsto složíme na třetiny a dáme na 1 hodinu do chladu. Odpočinuté těsto opět rozválíme a složíme na třetiny, ale otočené o 90 °. Toto opakujeme ještě 2x. Pak těsto rozválíme na dlouhý pás, rozkrájíme na trojúhelníky a z každého zamotáme rohlík. Necháme ještě hodinu kynout na plechu a upečeme na 200 °C do růžova.

Podobný postup jako u přípravy croissantů je při pečení rohlíků. Pokud jim dáváte přednost, můžete se nechat inspirovat naším videoreceptem:

Sladké drobečky

Těsto na croissanty se nazývá plundrové, což je kynuté, prokládané máslem. Jednodušší a rychlejší variantou je použití listového těsta nebo pokrájení másla přímo na vyválený kynutý plát. Při tvarování rohlíků můžeme na nejširší místo trojúhelníku položit lžičku náplně - marmelády, kousku ovoce, Nutelly nebo i tvarohu. Slané verze croissantů se plní po rozkrojení pečiva.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky