Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto je časem venkovních oslav a zahradních grilovaček. Předem naložené maso je o poznání chutnější, ale také šťavnatější a křehčí. Přípravu marinád však může může zhatit nevědomé pochybení, kterému lze předejít.

Maso, sýry i zeleninu nakládáme proto, abychom zvýraznili a pozvedli jejich chuť. Z tohoto faktu je potřeba vycházet, protože každý druh masa či sýra si zaslouží jinak výraznou marinádu. Seznamte se s nejčastějšími chybami během jejich přípravy.

7 chyb v přípravě marinád

Zjistěte, jak se jednoduše vyhnout častým chybám, abyste si mohli naplno vychutnat předem naložené (nejen) maso. Díky našim tipům docílíte skvělých výsledků.

  1. Přemíra oleje způsobí nevýraznou marinádu nebo naopak velkou spotřebu koření a dalších surovin, aby odpovídala vašim požadavkům.
  2. Méně je někdy více, proto nekombinujte příliš mnoho druhů koření a ochucovadel do jedné marinády. Pokud si nejste jisti, na jaké ochucení masa máte větší chuť, raději připravte více různých a jednodušších marinád.
  3. Také je potřeba dávat pozor, abyste to zbytečně nepřehnali se solí. Kořenicí směsi totiž sůl obsahují a její přemíra by znamenala tuhé a nedobré maso.
  4. Kupované marinády nemůžeme doporučit, jsou totiž plné "Éček" a dalších nezdravých věcí. Vsaďte na domácí přípravu marinád, zabere to jen pár minut.
  5. Pokud toužíte po skvěle ochuceném a šťavnatém mase, nenakládejte ho jen na chvíli. Maso naložte nejlépe přes noc, aby se chutě všech ingrediencí dokonale prolnuly. Výjimkou jsou však ryby, kterým stačí naložení po dobu 30 minut.
  6. Marinádu nepoužívejte opakovaně kvůli množícím se bakteriím a riziky s nimi spojenými. Hrozily by vám minimálně zažívací potíže, které si jistě rádi odpustíte.
  7. Maso by mělo být v marinádě celé ponořené, aby neosychalo a nevznikalo riziko jeho brzkého zkažení se - s množstvím marinády to však nepřehánějte.

TipMarinády by měly být tvořeny ze tří základních ingrediencí - oleje, koření nebo bylinek a kyselé složky (octa, citrónové šťávy nebo mléčného výrobku).

Naložené maso je opravdu velmi chutné a je jedno, zda ho připravujete na pánvi nebo na grilu. Vyzkoušejte si s námi lahodnou marinádu na kuřecí maso, kterou ocení i ten nejnáročnější gurmán z celé vaší rodiny. Postupem vás provede video:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli