Chyby v přípravě marinád: Chuť masa je potřeba podtrhnout, nikoliv přebít
Léto je časem venkovních oslav a zahradních grilovaček. Předem naložené maso je o poznání chutnější, ale také šťavnatější a křehčí. Přípravu marinád však může může zhatit nevědomé pochybení, kterému lze předejít.
Maso, sýry i zeleninu nakládáme proto, abychom zvýraznili a pozvedli jejich chuť. Z tohoto faktu je potřeba vycházet, protože každý druh masa či sýra si zaslouží jinak výraznou marinádu. Seznamte se s nejčastějšími chybami během jejich přípravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7 chyb v přípravě marinád
Zjistěte, jak se jednoduše vyhnout častým chybám, abyste si mohli naplno vychutnat předem naložené (nejen) maso. Díky našim tipům docílíte skvělých výsledků.
- Přemíra oleje způsobí nevýraznou marinádu nebo naopak velkou spotřebu koření a dalších surovin, aby odpovídala vašim požadavkům.
- Méně je někdy více, proto nekombinujte příliš mnoho druhů koření a ochucovadel do jedné marinády. Pokud si nejste jisti, na jaké ochucení masa máte větší chuť, raději připravte více různých a jednodušších marinád.
- Také je potřeba dávat pozor, abyste to zbytečně nepřehnali se solí. Kořenicí směsi totiž sůl obsahují a její přemíra by znamenala tuhé a nedobré maso.
- Kupované marinády nemůžeme doporučit, jsou totiž plné "Éček" a dalších nezdravých věcí. Vsaďte na domácí přípravu marinád, zabere to jen pár minut.
- Pokud toužíte po skvěle ochuceném a šťavnatém mase, nenakládejte ho jen na chvíli. Maso naložte nejlépe přes noc, aby se chutě všech ingrediencí dokonale prolnuly. Výjimkou jsou však ryby, kterým stačí naložení po dobu 30 minut.
- Marinádu nepoužívejte opakovaně kvůli množícím se bakteriím a riziky s nimi spojenými. Hrozily by vám minimálně zažívací potíže, které si jistě rádi odpustíte.
- Maso by mělo být v marinádě celé ponořené, aby neosychalo a nevznikalo riziko jeho brzkého zkažení se - s množstvím marinády to však nepřehánějte.
Tip: Marinády by měly být tvořeny ze tří základních ingrediencí - oleje, koření nebo bylinek a kyselé složky (octa, citrónové šťávy nebo mléčného výrobku).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Naložené maso je opravdu velmi chutné a je jedno, zda ho připravujete na pánvi nebo na grilu. Vyzkoušejte si s námi lahodnou marinádu na kuřecí maso, kterou ocení i ten nejnáročnější gurmán z celé vaší rodiny. Postupem vás provede video:
Komentáře