Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby v přípravě škvarků: Poradíme, jak na ně vyzrát a docílit zlatavých škvarečků
Zdroj: Toprecepty

Ačkoliv jsou škvarky vedlejším produktem při škvaření sádla, nedáme na ně dopustit. Jejich vnější křupavost a zároveň vnitřní šťavnatost nám pokaždé učaruje. Důležité je během škvaření sádla a škvarků zbytečně nechybovat.

Domácí sádlo je úžasně variabilní surovinou a vedlejší produkt v podobě škvarků představuje nejen slané mlsání, ale také ingredienci k přípravě chutného pečiva nebo například pomazánky. Přinášíme tipy, čeho se vyvarovat při škvaření.

Chyby v přípravě škvarků a jak na ně

Buďte bez obav, žádné složitosti vás na následujících řádcích nečekají. Jde jen o pár základních bodů, během kterých je dobré se mít na pozoru a zbytečně nechybovat.

  1. Výběr kvalitního hřbetního sádla je klíčový pro celý další vývoj. Vybírejte pořádně silné kusy sádla, žádné tenké žížalky - a nejlépe od řezníka. Gumové škvarky jsou důsledkem dříve zmrazeného sádla, proto vybírejte pečlivě.
  2. Sádlo pokrájené na malé kostičky vás nepotěší. Škvarky budou po vyškvaření maličké, tím pádem i velmi náchylné na přeškvaření, které způsobí ztvrdnutí.
  3. Vepřové hřbetní sádlo je potřeba nakrájet na stejně velké kostky, nejlépe o rozměru 2x2 cm. Různě velké kostičky budou potřebovat rozdílný čas k výslednému vyškvaření, což vám znatelně ztíží práci a čas strávený u sporáku.
  4. Znáte tvrzení, že tupým nožem si ublížíte víc než tím ostrým? Tato pravda tkví ve skutečnosti, že na tupý nůž příliš tlačíte - může se vám vysmeknout a zranění je na světě. Nenechávejte nic náhodě a před zpracováním sádla nože nabruste.
  5. Čas je při škvaření sádla a škvarků váš nepřítel, proto mějte všechny potřeby předem nachystané, a to včetně kovového síta a čistých sklenic na slité sádlo.
  6. Ačkoliv sádlo pustí opravdu mnoho tuku, častou chybou bývá absence podlití nakrájeného sádla vodou - než začne pouštět tuk, může se připálit.
  7. Trpělivost růže přináší bychom aktuálně změnili na trpělivost chutné sádlo a škvarky přináší - škvařte ho raději delší čas při nízké teplotě než naopak.
  8. Bezpečnost při práci není podstatná jen v zaměstnání, ale také v kuchyni. Horké sádlo je velmi nebezpečné, proto buďte obezřetní - a pozor na zvídané děti!
  9. Sádlo nesolte! Přijde vám tento výrok šílený? Nesolené sádlo skvěle využijete při přípravě jakýchkoliv pokrmů (a buchet); se soleným máte omezené možnosti.
  10. Vyškvařené sádlo je potřeba pravidelně odebírat a přes síto nalévat do předem připravených čistých sklenic. V opačném případě vás nepotěší výsledný stav škvarků, které budou tvrdé a vysušené, zkrátka a jednoduše nebudou dobré.
  11. Nevíte, jak poznat hotové sádlo? Nejenže jsou škvarky už krásně zlatavé, ale sádlo přestalo pěnit. V tento moment je hotovo a vy můžete vypnout sporák.

Nenechte se lapit na "špeky" při přípravě sádla a škvarků. Jedná se o pozvolný proces, který vyžaduje čas a notnou dávku trpělivosti. Ještě chutnějších škvarků pak docílíte, pokud je (již hotové) podlijete mlékem a necháte ho vypařit. Budou o poznání zlatavější a křupavější. Přípravou sádla a škvarků vás provede videorecept:

Komentáře

Další tipy a triky