Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těsto potíráme nějakou tekutou ingrediencí, aby získalo lepší vlastnosti, výraznější chuť nebo aby z něj kůrkou unikla pára a ono změklo. Potírání těsta má více důvodů, musíme si jen vybrat tu správnou surovinu.

Těsta před pečením a po upečení potíráme, aby získaly lepší barvu, propečenou a lesklou kůrku, vláčnost, nadýchanost nebo naopak křehkost a křupavost. Některá těsta potřením zvýrazní svou chuť, na jiná se díky tomu přilepí semínka nebo oříšky.

Čím potíráme těsta

Poradíme, co se hodí k potření různých těst a pečiva:

  • Slaná voda se hodí pro potření nebo k přestříknutí chleba a rohlíků před i po upečení. Díky tomu získá křehkou kůrku a krásnou zlatočervenou barvu.
  • Sladká voda vytváří na pečivu lesklou, mírně karamelovou kůrku. Využijeme toho při přípravě šátečků, loupáků, croissantů nebo štrúdlů.
  • Tekutý med je důležitý při potírání velikonočních jidášů a loupáčků. Med se vstřebá, ale zanechá chutnou, jemnou kůrku a pečivo osladí.
  • Rozšlehané vejce se hodí k potření perníčků, listových, křehkých a kynutých těst. Zajistí lesklou a tenkou kůrku a semínka na něm lépe drží.
  • Horké máslo je vhodné na potírání okrajů kynutých koláčů, koláčků a buchet, které tím získají jemnou kůrku, máslovou chuť a delší trvanlivost.
  • Máslo s rumem je vynikajícím doplňkem plněných koláčků, hlavně svatebních. Okraje těsta díky tomu zůstanou vláčné po dlouhou dobu a ještě skvěle chutnají.
  • Teplé mléko slouží k potření kynutých těst hned po upečení - díky tomu není kůrka tuhá a suchá, ale naopak jemná a měkká - pečivo se pak lépe krájí. 

Jeden z moučníků, který se bez potření vajíčkem neobejde, je jablečný štrúdl. Na jeho přípravu se podívejte v našem videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli