Čím potírat jidáše? Tradiční velikonoční pečivo se po upečení potírá rozpuštěným medem a má to své dobré důvody
10. 4. 2025 Vaření
Jidáše už dlouho připravujeme jako tradiční velikonoční pečivo na Zelený čtvrtek. Zjistěte, čím je potírat, aby byly ještě lepší a chutnaly přesně tak, jak se pekly dříve.
Velikonoční pečivo jidáše
Jidáše patří mezi tradiční velikonoční pečivo. Připravujeme je během pašijového týdne, jíst by se měly na Zelený čtvrtek. Jidáše mají připomínat poslední večeři Ježíše Krista s jeho dvanácti apoštoly. Jidáš Iškariotský Ježíše zradil, a právě ve čtvrtek Ježíše vydal vojákům. Svůj čin si uvědomil a oběsil se na provaze. Právě proto pečivo připravujeme v podobě spleteného provazu.
Mohlo by vás zajímat
Čím se potírají jidáše
Pečení jidášů k Velikonocům je krásnou českou tradicí, která má nejen chuťový, ale i symbolický význam. Než dáváme jidáše na plechu do trouby, potíráme je rozšlehaným vajíčkem.
Po upečení podle zvyku jidáše potíráme rozehřátým medem. Zlepší to jejich chuť, pečivo zvláční, ale zároveň med symbolizuje zdraví a podle pověr má chránit před zlými silami a hadím uštknutím. Medem potíráme dozlatova upečené jidáše ještě když jsou horké. Kromě lepší chuti budou i krásně lesklé.
Někdy se jidášky mazaly i máslem, někdy se rozpustilo najednou máslo i med a pečivo se potíralo touto směsí.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak upéct jidáše
Zhruba na 50 ks budete potřebovat. Na těsto: 1 kg polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí, 350 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby), 120 g másla, 100 g cukru krupice, 2 žloutky a 1 špetku soli. Dále: 1 vejce na potření, máslo na vymazání plechu a tekutý med.
Jak na to? Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravte kvásek, který nechte vzejít, a poté jej přidejte do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.
Žloutky utřete do pěny a spolu se změklým máslem přidejte k mouce a kvásku. Podle potřeby doplňte vlažným mlékem a vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Z těsta nakrájejte kousky, zakulaťte a vyválejte tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé. Stočte je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů nebo kuřátek.
Dávejte je na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a nechte ještě mírně vykynout. Poté potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C dozlatova asi 15-20 minut.
Po upečení je ještě horké potřete pomocí mašlovačky rozehřátým medem. Pokud nechcete jidáše potírat medem, stačí je pouze pocukrovat.
Náš tip: Upečte si velikonoční jidáše podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat