Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně je nezpochybnitelnou legendou české kuchyně. Ať už se oblíbený pokrm dělá z pravé svíčkové, nebo z jiné části hovězího masa, na lahodné omáčce si pochutná každý. Nejchutnější je však maso prošpikované.

Maso se špekem špikuje z toho důvodu, aby získalo šťavnatější chuť. Tato metoda se tedy používá zejména u libovějších, tedy sušších mas. Na špikování lze však použít i jiné ingredience. Během pečení do sebe maso vtáhne jejich chuť a aroma, ale také to krásně vypadá.

Čím prošpikovat maso na svíčkovou

Maso je možné špikovat několika možnými surovinami - a nemusíte se omezovat pouze na jeden druh.

  • Klasicky se maso špikuje slaninou nebo špekem, který se nakrájí na hranolky a dá se na chvíli zamrazit do mrazáku. Jeden konec také můžete zaříznout do špičky. Díky tomu půjdou hranolky do masa lépe vsunout.
  • Stejně tak můžete použít i další uzeniny, jako jsou klobásy, špekáčky či jiné kvalitní párky
  • Syrová kořenová zelenina se také na špikování výborně hodí, a to zejména mrkev, celer či petržel. Skvěle poslouží i nakládané kyselé okurky.
  • Pro pořádný říz je možné použít stroužky česneku. Trošku pracnější je maso prošpikovat měsíčky cibule, ale určitě to vyzkoušejte.
  • Netradičně můžete do masa vsunout bylinky. Vhodné jsou ty s dřevnatými lodyhami, jako je rozmarýn či tymián, zajímavá jistě bude i citrónová tráva.

Svíčková na smetaně se v každé rodině připravuje odlišně. Pokud si však chcete vyzkoušet jiný recept, nebo jste snad ještě nikdy svíčkovou nedělali, můžete postupovat podle následujícího videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli