Čím zvlhčit piškotové těsto a korpusy? Záleží na druhu moučníku a chuti tekutiny
Šlehané piškotové těsto se skládá ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. Jde o nadýchané jemné těsto, které se dále promazává šlehačkou, marmeládou a různými krémy, čímž získá potřebnou vláčnost.
Některé recepty nás vedou k přípravě moučníků, které jsou sušší - je potřeba je nějakým způsobem navlhčit. Typickým představitelem šťavnatého zákusku jsou punčové řezy, které jsou bohatě prolité cukrovým rozvarem, punčem a rumem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím můžeme zvlhčit suché piškotové těsto
Problém bývá nejen u dortových korpusů, ale i u řezů a bábovek:
- Cukrový rozvar slouží ke zvlhčení punčových řezů a medovníkových dortů, perníkových plátů a suchých bábovek.
- Pro dospělé použijeme ke zvlhčení alkohol - rum, vaječný koňak, griotku, brandy nebo destilát s ovocným aroma.
- Dětem alkohol nepodáváme, ale navlhčíme těsto ovocnou šťávou. Při krájení dortu vynikne barevná mozaika v těstě.
- Rozpuštěná káva je důležitá při namočení cukrářských piškotů do tradičního dezertu tiramisu nebo ke zvlhčení kávových řezů na plech.
- Některé moučníky se polévají mlékem nebo smetanou hned poté, co je vyndáme z trouby a uděláme do těsta díry, aby se tekutina lépe vsákla.
Jak nanést tekutinu na piškot
Jaké pomůcky nám poslouží ke stejnoměrnému zvlhčení piškotu:
- Lžíce, lžička, naběračka nebo nádobka s malým zobáčkem.
- Lahvička od medu ve tvaru medvídka s ustřiženým koncem.
- Speciální lahvička s plochým kapátkem s mnoha otvory.
- Rozprašovač tekutin, sprej na sladkou vodu a ovocné šťávy.
Chcete si vyzkoušet medovník na plech? Nezapomeňte potřít pláty cukrovým rozvarem s rumem, jak můžete vidět v našem videu:
Komentáře