Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehané piškotové těsto se skládá ze žloutků, cukru, mouky a bílkového sněhu. Jde o nadýchané jemné těsto, které se dále promazává šlehačkou, marmeládou a různými krémy, čímž získá potřebnou vláčnost.

Některé recepty nás vedou k přípravě moučníků, které jsou sušší - je potřeba je nějakým způsobem navlhčit. Typickým představitelem šťavnatého zákusku jsou punčové řezy, které jsou bohatě prolité cukrovým rozvarem, punčem a rumem.

Čím můžeme zvlhčit suché piškotové těsto

Problém bývá nejen u dortových korpusů, ale i u řezů a bábovek:

  • Cukrový rozvar slouží ke zvlhčení punčových řezů a medovníkových dortů, perníkových plátů a suchých bábovek.
  • Pro dospělé použijeme ke zvlhčení alkohol - rum, vaječný koňak, griotku, brandy nebo destilát s ovocným aroma.
  • Dětem alkohol nepodáváme, ale navlhčíme těsto ovocnou šťávou. Při krájení dortu vynikne barevná mozaika v těstě.
  • Rozpuštěná káva je důležitá při namočení cukrářských piškotů do tradičního dezertu tiramisu nebo ke zvlhčení kávových řezů na plech.
  • Některé moučníky se polévají mlékem nebo smetanou hned poté, co je vyndáme z trouby a uděláme do těsta díry, aby se tekutina lépe vsákla.

Jak nanést tekutinu na piškot

Jaké pomůcky nám poslouží ke stejnoměrnému zvlhčení piškotu:

  • Lžíce, lžička, naběračka nebo nádobka s malým zobáčkem.
  • Lahvička od medu ve tvaru medvídka s ustřiženým koncem.
  • Speciální lahvička s plochým kapátkem s mnoha otvory.
  • Rozprašovač tekutin, sprej na sladkou vodu a ovocné šťávy.

Chcete si vyzkoušet medovník na plech? Nezapomeňte potřít pláty cukrovým rozvarem s rumem, jak můžete vidět v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli