Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb nebo pečivo s máslem a domácí marmeládou málokdo odmítne. Příjemná snídaně navodí dobrou náladu a dodá energii. Předchází tomu trochu práce, ale ta se vyplatí - k husté marmeládě vás nedovede jen pektin.

Domácí marmelády jsou hit. Čím dál důležitější je kvalita vstupních surovin a pečlivá práce, kterou nejlépe ohlídáme při domácím zavařování. K výrobě marmelády stačí hrnec nebo kastrol, čisté skleničky a vybrané ingredience.

Co použít místo pektinu

Možností je více, vyberte si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat:

  • Místo kupovaného pektinu můžete využít ovoce, které ho má přirozeně vysoké množství. Příkladem je rybíz, nezralý angrešt, málo zralá jablka, kdoule nebo jadérka citrónu.
  • Marmeládu zahustěte delším vařením a odpařením vody.
  • Na trhu jsou různé přípravky, které jednoduchým postupem pomohou k tuhnutí marmelády. Dávkují se podle množství ovoce a fungují i při minimálním množství cukru. 
  • K želírování marmelády také pomůže agar, což je výrobek z mořské řasy. Použijte ho podle návodu na obalu.
  • Místo míchání pektinu je rychlejší použít přímo želírovací cukr
Příkladem může být náš videorecept na meruňkovou marmeládu, kde je postup znázorněn krok za krokem. Přejeme mnoho úspěchů při vaření marmelád.

Komentáře

Další tipy a triky