Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalka je oblíbená rostlinka, která se vyznačuje výraznou vůní a hodí se především k pokrmům italského typu. Báječná je k rajčatům, zvlášť v kombinaci s mozzarellou. Pěstování bazalky je snadné a pokud správně udržujeme její tvar, rostlina krásně košatí a poskytuje bohatou úrodu.

Čerstvé listy bazalky jsou velmi chutné a příjemně voní, nicméně po usušení již ztrácí z velké části své příjemné aroma. Čerstvé listy používáme ke zdobení celé řady jídel i na dochucení salátů, pár lístků bazalky vylepší každou pizzu nebo rajčatovou omáčku

Co potřebuje bazalka

Bazalka potřebuje dostatek prostoru. Porost by měl být vzdušný a nepřehuštěný. V chladnějších oblastech bazalka prospívá ve sklenících nebo fóliovnících. Rostlinám poskytneme dostatek světla a také vláhu, porost ale nesmí být trvale přemokřený.

Tip: Bazalku pěstujeme vedle rajčat, paprik a okurek - tyto rostliny bude chránit před škůdci.

Co s kvetoucí bazalkou

V dobrých podmínkách bazalka rychle roste a v letních měsících začíná brzy kvést. Kvetoucí bazalka již ztrácí jemnost a příjemnou chuť. Listy jsou pevnější a hrubší, už to prostě není "to pravé". Kvetoucí bazalka dává svou sílu do květů, nekvetoucí do listů. Nakvétání bazalky se vyplatí předcházet a rostlinu včas seřezávat nebo sestřihávat.

Včasný řez bazalky

Bazalka, kterou budeme usměrňovat v růstu, vytvoří kompaktní pěkné rostliny, ty nás pak budou bohatě zásobovat aromatickými listy. Květní výhony je potřeba co nejdříve zaštipovat, rostliny se pak budou lépe větvit. Bazalky pěstujeme ve více odrůdách, které se liší velikostí, barvou, chutí i způsobem růstu. Pěkný tvar mají i některé drobnolisté bazalky, které po sestřihnutí brzy obrůstají (např. Minette).

Bazalka v naší kuchyni

Přebytek bazalky lze zmrazit nebo usušit, je však třeba počítat s méně intenzivní chutí a vůní. Z listů bazalky si můžete připravit báječné bazalkové pesto podle následujícího videoreceptu.

Zdroj: Zahrádkář - červen 2018, Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce

Komentáře

Další tipy a triky