Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček patří mezi rostliny, které by neměly chybět na žádné zahrádce. Silně aromatická rostlina postupně začíná vytvářet květy. Pro začínající pěstitele máme několik doporučení a tipů, jak s libečkem v takové situaci zacházet.

I když je libeček větší vytrvalá rostlina, příliš se nerozrůstá a na záhoně působí pěkně a dekorativně od jara až do podzimu. Vyhovuje mu mírně vlhčí stanoviště, daří se mu na slunci i v polostínu. Rozmnožovat ho můžeme oddělením částí větších rostlin nebo také semeny. Množení semeny je zdlouhavější a ne vždy se podaří, semínka mají nízkou klíčivost.

Využití libečku během sezóny

Listy libečku lze sklízet a používat v průběhu celé sezóny. Na jaře jsou sice nejchutnější a především v té době z nich připravujeme pesto, sušíme je, mrazíme i jinak ukládáme, abychom se zásobili na zimu, ale používat se dají až do podzimu. Stačí vždy utrhnout jen několik lístků. 

Jak zacházet s kvetoucím libečkem

Rostliny libečku začínají postupně vykvétat a z květů se začnou tvořit semena.

  • Pokud je na rostlinách necháme uzrát, může se libeček rozmnožovat samovýsevem.
  • Zralá a usušená semena mají nasládlou chuť a mohou se používat při přípravě likérů nebo na dochucování např. i do koláčů nebo sušenek.
  • Pokud ale nemáme využití semen libečku v plánu, je lepší začínající květenství z rostlin včas odstranit a rostlinu nenechat vykvétat. Listy pak budou chutnější.
  • V případě libečku totiž platí to, co i pro jiné rostliny - když dávají svou sílu do tvorby květů a semen, zbývá jí méně na jejich ostatní části. Libeček se tvorbou květů zbytečně vyčerpává

Libečku se někdy přezdívá "rostlinné maggi", protože jeho chuť a vůně maggi připomíná. Listy libečku se uplatní v kuchyni při vaření polévek, ale i dalších jídel. Můžeme je přidávat do karbanátků, salátů a do bramborové kaše, která díky tomu získá výtečnou chuť. Své uplatnění mají také kořeny a semena této ceněné rostliny.

Vychutnejte si libeček v polévkách, nechte se inspirovat třeba následujícím receptem na zeleninovou polévku, ve které má také libeček své místo:

Zdroj: Nico Vermeulen - Encyklopedie bylin a koření, Charles Dowding a Stephanie Hafferty - Zahradničení bez rytí, Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli